Pénz- és tőkepiac

Soltvadkert - ők rosszul járnak

A végelszámolás sorsára jutott Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet ügyfeleinek zöme megnyugodhat, kártalanításuk felgyorsulhat, ha a köztársasági elnök aláírja a pénzintézeti végelszámolás és felszámolás szabályait megváltoztató törvény módosítását.

Mint ismert, a pénzügyi felügyelet kezdeményezte: gyorsítsák fel a hitelintézeti kártalanítás folyamatát, mégpedig úgy, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ne csak a hitelintézet felszámolása, hanem már a végelszámolás esetén fizessen a betéteseknek 20 napon belül. A pénzintézeteknél elhelyezett betéteket betétesként 100 ezer euróig – mintegy 30 millió forintig – biztosítja az OBA. A takarékszövetkezetnek mintegy 17 ezer ügyfele volt, többségük meg is kapja a pénzét az OBA révén.

A jogszabály szerint a betétbiztosítás a magánszemélyek mellett a jogi személyiségű szervezetek, vállalkozások, civilszervezetek betéteire is kiterjed, ám az önkormányzatokra nem. Így a legnagyobb kárvallottak ők lesznek. Lapinformációk szerint három település, Soltvadkert, Bócsa és Kaskantyú vezette a számláit, és tartotta itt a megtakarításait – ők több mint kétszázmilliós veszteséggel nézhetnek szembe, ami még a napi működésüket is erősen zavarhatja.

„Soltvadkertnek 160–180 millió forintja maradt a takarékszövetkezetnél” – nyilatkozta Lehoczki Ferenc polgármester, aki szerint nem maradt egy fillérjük sem. A város most a végelszámolóval tárgyal a lehetőségeikről, egyúttal igyekeznek forráshoz jutni például az önkormányzati ingatlanok pénzzé tételével. A polgármester szerint biztató, hogy vállalkozások, magánszemélyek is jelentkeztek, hogy hogyan tudnának segíteni.

A takarékszövetkezet végelszámolásának megindulását egyelőre nehezíti, hogy a pénzintézetnek nincs jóváhagyott 2011. évi beszámolója – nyilatkozta korábban Boros András, a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. munkatársa.

soltvadkert önkormányzat takarékszövetkezet
Kapcsolódó cikkek