Pénz- és tőkepiac

Változnak az új adók - Ennyivel jár rosszabbul az OTP

A parlament tegnap elfogadta az adórendszer változásának főbb pontjait, a korábbi terveknek megfelelően. A végső verziót jövő hét végéig szavazhatják meg, hogy a június 22-i Ecofin ülésre már meglegyenek a költségvetési sarokszámok – jelenti az Equilor.

A Robin Hood a vártnak megfelelően 11 százalékra emelkedik 2013-ra, melyet a jövedelmük után, a 19 százalékos társasági adó felett kell fizetniük. Az adó hatályát az energiavállalatokról kiterjesztették a víz és gázszolgáltató valamint hulladékhasznosító vállalatokra. A MOL-ra nézve a vártnak megfelelően alakul az adó.

A bankadó jövőre is hatályban marad, de mértéke a korábbi 120 milliárd forintról 70 milliárd forintra csökken. A korábbi hírek szerint feleződött volna a bankadó, így ez 10 milliárd forintos többletterhet jelent. Az OTP-re 19-20 milliárd forint maradhat a teher, a korábban várt 17-18 milliárd forinttal szemben. Ez részvényenként évi 10 forintot jelent.

A gyógyszerkassza támogatás 277 milliárd forintról 230 milliárd forintra csökken jövőre, korábban 40 milliárd forintos csökkenés volt ismert. Ha a Richter és Egis 5-5 százalékos piaci részesedését figyelembe vesszük a hazai gyógyszerpiacon, úgy 1-1,5 milliárd forintos veszteséget jelenthet a módosítás e cégek számára. Az előzetes számításaink szerint az Egis esetében ez 6-10 százalékos profitkiesést, míg a Richter esetében 1,5-2 százalékos csökkenést jelent évente.

Robin Hood adó OTP adó Mol Equilor
Kapcsolódó cikkek