Pénz- és tőkepiac

A finnek és a hollandok blokkolhatják a mentést

Újabb aggodalmak merültek fel, hogy mégsem sikerül olyan egyszerű megoldást találni a perifériális kötvényhozamok leszorítására.

A Reuters információ szerint ugyanis Finnország és Hollandia blokkolná azt az intézkedést – melyről a múlt heti EU csúcson elvben megállapodtak – miszerint az EFSF és ESM európai mentőalapok közvetlen állampapír-piaci vásárlásokkal segítsék a refinanszírozási nehézségekkel küzdő országokat, kimondva Spanyolországot és Olaszországot.

Mivel egy hasonló intézkedéshez az euróövezeti tagországok egyhangú jóváhagyása szükséges, ezért az EU csúcs egyik legnagyobb dobásának tartott terv akár kútba is eshet Az Equilor szerint, ha a „nagyok” megállapodtak e lehetőségben, akkor valószínűleg két kisebb befizető nem fogja tudni tartósan blokkolni a lehetőséget.

A tegnapi amerikai ISM-adat első körben kiábrándított a piaci szereplőket, de menetrend szerint elkezdtek spekulálni a szereplők az újabb monetáris lazításra. Az mérsékelt szinteken van, a megfelelően szét van csapva. Ennek fényében a pénteken megjelenő amerikai munkaerő-piaci adat előtt ismét WIN/WIN szituáció alakult ki a börzéken.

Ha a pénteki adat csalódást kelt, akkor azonnal felélednek a pénzpumpát érintő remények. Ha erős lesz a munkaerő-piaci adat, akkor azért kezdenek el ismét vásárolna a befektetők. A legrosszabb forgatókönyvet a konszenzusnak megfelelő adat (+90e bővülés és 8,2%-os ráta) jelentené, ami várhatóan lecsorgást hozna a börzéken (EUR/USD, SPX).

Érdekességet ezzel kapcsolatban Willams Fed-jegybankár szavai jelentenek, aki alapvetően galamb-beállítottságú, azaz az alacsony alapkamat és a laza monetáris politika híve. Tegnapi beszédében viszont arra utalt, hogy lassan véget ér a jó hangulat a börzéken, ám szavai nem keltettek hullámokat a parketteken.


 

ISM mentás Eu csúcs EU munkaerőpiac
Kapcsolódó cikkek