Pénz- és tőkepiac

Ború és derű között ingadozott a piac

Kedden folytatódott az euró/dollár gyors irányváltásokkal tarkított mozgása és a részvénypiacok vegyes, de Európában inkább negatív képet mutató alakulása, miután a Fed első emberének nyilatkozatai nem igazolták vissza az újabb monetáris ösztönzést már rövid távon remélők várakozásait.

Bernanke a Szenátus egyik bizottságában zajló szokásos meghallgatásán ugyan megerősítette, hogy a Fed elkötelezett az  alacsony (lényegében nulla) kamatszint mellett akár 2014 végéig, de nyilatkozata konkrét döntések rövid távú  valószínűségét nem növelte, a lehetséges további monetáris lazítási módozatokat inkább csak elvi  lehetőségeként említette. Ugyanakkor a Fed vezetője meglehetősen borús képet festett a gazdasági kilátásokról, azon belül is különösen a munkaerőpiacról, melynek javulását frusztrálóan lassúnak nevezte.

A részvénypiacokon vegyes kép bontakozott ki: a nyugat-európai indexek többsége továbbra is gyengülést  mutatott és a kivételek egyike ezúttal is a DAX volt. Az elmozdulások azonban jellemzően mindkét irányban  mérsékeltek maradtak, csak kevés esetben haladták meg a fél százalékot. Ezzel szemben ugyanakkor a  tengerentúli piacok emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést. Továbbra is jelentős  piacmozgató tényező tehát a befektetői hangulat ingadozása a borús gazdasági kilátások és a remélt monetáris  ösztönzések keresletélénkítő hatása között. Mindezek mellett a főbb kötvénypiacok tegnap csak minimális  elmozdulásokat mutattak.

 A hazai fejlemények közül a figyelem középpontjában az EU/IMF-tárgyalások álltak: tegnap Budapestre  érkezett a két nemzetközi hitelező tárgyalódelegációja és a magyar főtárgyaló Varga Mihály mellett az MNB  képviselőivel is találkoztak. A tárgyalások hivatalos szakaszának régóta várt megkezdése és a sikeres kimenetel reménye is közrejátszhatott  a forint folytatódó erősödésében és abban, hogy a globális hangulat és az euró/dollár napon belüli ingadozása  ezúttal szinte alig hatott a hazai piacokra.

A forint a nap végére elérte az a 286-286,50-es sávot az euróval szemben – ez  több mint fél százalékos erősödést jelentett. Tovább erősödtek az állampapírok is. A hozamok nem csupán a  másodpiacon (és nem csak a hosszú futamidők esetében) csökkentek, de egy rendkívül erős kincstárjegyaukción  a 3 hónapos átlaghozam (viszonylag koncentrált kereslet mellett) 6,89%-ra esett, szemben az előző  tender 7,11%-os szintjével. 

Bernanke IMF forintárfolyam DAX Fed monetáris lazítás
Kapcsolódó cikkek