Pénz- és tőkepiac

Drágulhatnak a ritkaföldfémek

További keresletbővülés várható a következő időszakban a ritkaföldfémek – főként a lítium és a szilícium – piacán, hiszen a gazdaság több területe számára is stratégiai fontosságú nyersanyagokról van szó – áll a Solar Capital elemzésében.

A ritkaföldfémeket alapvetően a gépgyártásban, a technológiai iparban, s a hadiiparban használják fel, keresletbővülésük is e szektorokhoz köthető. A világ ritkaföldfémek iránti igénye az elmúlt 4 évben megduplázódott, a széles körű ipari alkalmazásnak köszönhetően a legkönnyebb fém, a lítium ára 2000 óta megháromszorozódott – emeli ki az elemzés.
A kitermelés 97 százaléka Kínában zajlik, ennek köszönhetően az ázsiai ország jelentős befolyással bír a nyersanyagok árfolyamára, amelyet importkvóta-rendszerével tart fenn. A kínai bányatársaságok több kihívással is küzdenek; az emelkedő bérek, valamint a környezetvédelmi kiadások megnövelték kitermelési költségeiket.

A Kínán kívüli területeken jelentős beruházási költségek terhelték meg a bányatársaságokat, ahogy az az egyik legjelentősebb kanadai bányatársaságnál, az Avalon Rare Metalsnál is nyomon kövehető. A legtöbb ritkaföldfém-készlettel rendelkező és kitermelő ország – USA, Kanada, Ausztrália – felismerte, mennyire fontos, hogy függetleníteni tudják magukat Kínától a ritkaföldfémek tekintetében, ezért újabb lelőhelyeket igyekeznek feltárni.

Az így megnövekedett kitermelési költségek középtávon a nyersanyagárak emelkedéséhez vezetnek. Magasabb árszinteken azonban elképzelhető, hogy a kínai kormányzat az állami tartalékok egy részének felszabadítása mellett dönthet. „Mindent egybevéve, alapvetően a ritkaföldfémek árának emelkedésére számíthatunk. Akik ebből profitálni szeretnének, érdemes figyelemmel kísérniük a szegmensben aktív bányatársaságokat. Ilyen többek között a Mollycorp Inc. is” – emelte ki Länger Péter, a Solar Capital elemzője.

lítium szilícium ritkaföldfém elemző
Kapcsolódó cikkek