Pénz- és tőkepiac

Érdemes lekötni a bankbetéteket? - Ilyen kamatokat kínálnak most

Továbbra is kiemelkedő kamatokat biztosítanak a bankok hazánkban a bankbetétekre, amit a javuló inflációs környezet is támogat, az itthon elérhető reálkamatok számottevően meghaladják a nyugat-európai szintet – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből.

A legmagasabb, feltételek teljesítéséhez kötött forint alapú betéti lehetőségek több mint 9 százalékos kamatot és magasabb, mint 5,5 százalékos reálkamatot garantálnak a lekötésekre. Az euróban denominált lekötési lehetőségek is rendkívül kedvezők: a betéti lehetőségek több mint 5 százalékot is ajánlhatnak a lekötött pénzre, ami 3 százaléknál is magasabb euróban mért reálhozamot garantál a betétek tulajdonosainak.

„Magyarország utóbbi szempontból is kiemelkedő, a magas kamatokhoz ugyanis relatív alacsony társul, így a 9 százalékos bankbetéti kamatok könnyedén hoznak 5 százalék feletti reálkamatokat” – magyarázza Bonda Balázs, elemző. Hozzátette: a 4,8-5,6 százalékos reálkamatokat még inkább kiemeli annak ténye, hogy Németországban a reálkamatok negatív értékeket vesznek fel a bankbetétek piacán, de a bizonytalanabb gazdasági környezettel rendelkező országokban is nehéz 1 százaléknál magasabb reálkamatokat találni. A Magyar Nemzeti Bank egyébként negyedévente teszi közzé az inflációs előrejelzését, ez alapján lehet megbecsülni a lekötési lehetőségek reálhozamát.

A jelenleg elérhető banki ajánlatokat összevetve elmondható, hogy a legmagasabb kamatot az Erste Bank Kamatbiztos betétje fizeti 9,1 százalékos EBKM értékkel a feltételes betétek között - a kedvező kamat „ára”, hogy új forrást szükséges ehhez a bankba vinnünk. Feltétel nélkül, vagyis mindenféle különleges banki tevékenység elvárása nélkül a legmagasabb kamatot az FHB Bank TBSZ Adóelőny betétje és a CIB Bank Elektronikus betétje fizeti egyaránt 8 százalékos EBKM értékkel.

Hazánkban az euróban denominált kamatok is magasnak számítanak. A legmagasabb betéti kamatot biztosító bank 5 százalék feletti euró kamatot garantál a betétesek számára. Meglepő tény, hogy bár az Európai Központi Bank csökkentette az euróra vonatkozó irányadó kamatrátáját - 2012. július 5-én 1 százalékról 0,75 százalékra - az euróban denominált bankbetéti kamatok nem csökkentek. Az Európai Központi Bank becslése szerint a következő egy évben az euróra vonatkozó infláció 1,8 százalék lesz, így az euró alapú bankbetéti hozamok is meghaladhatják a 3 százalékot.

Az euró-betéti ajánlatok közül kiemelkedik a Sopron Bank Flexi Plusz betéti ajánlata, ami 5,07 százalékos EBKM-et fizet feltétel teljesítési kötelezettség nélkül. Ezt követi az FHB Bank akciós Trezor napi bankkapcsolat betétje 4,5 százalékkal de immár feltételek teljesítése mellett.


euróbetét lekötött betét hozam bankbetét kamat
Kapcsolódó cikkek