Pénz- és tőkepiac

Kazahsztánban vásárolt be a Mol

A Mol adásvételi szerződést írt alá a kazahsztáni Észak-Karpovszkij blokk 49 százalékos részesedésének megvásárlásáról.

A Mol csütörtöki, a Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent közleménye szerint a blokk területén korábban kiterjedt szeizmikus mérések voltak, és "a működő szénhidrogénrendszer jelenlétét a korábbi fúrásokból származó jelentős mennyiségű információ támasztja alá". A Mol a JSC Kazmunaigas Exploration and Production vállalattal (KMG EP) állapodott meg a JSC Karpovskiy Severniy projektvállalat részvényei csaknem felének megvásárlásáról. Ez a cég az Észak-Karpovszkij kutatási licenc tulajdonosa Kazahsztánban.

Az 1.670 négyzetkilométer kiterjedésű Észak-Karpovszkij blokk Uralszktól körülbelül 40 kilométerre északnyugatra található, a Mol által üzemeltetett Ferdorovszkij blokk, illetve más sikeres szénhidrogén-felfedezések közelében, a Kaszpi medence északi szegélyén.

A mező becsült szénhidrogénkészlete (P50) 240 millió hordó olajegyenértékes, amiből a Molra jutó hányad 118 millió körül van. A Mol-csoport tavaly év végén 682 millió hordónyi készlettek rendelkezett, vagyis ez egy jelentős előrelépés a kutatás-termelés felfuttatásában.

Az ár kapcsán nincs információ, annyi viszont bizonyos, hogy régóta készült rá a Mol, hiszen a májusi kazahsztáni Orbán-Hernádi látogatás alkalmával már szó esett a projektről – írja az Equilor. Akkor a Mol 250 millió dolláros beruházást tervezett az országban, emellett pedig a mostani projekttel kapcsolatos terveit szövögette (ez pedig valósággá vált). A bejelentés önmagában pozitív, ám pénzügyileg vélhetően csak 2-3 éves időtávon válik nyereségessé a beruházás – vélik az elemzők.


 

vásárol Kazahsztán olajmező Mol elemző
Kapcsolódó cikkek