Pénz- és tőkepiac

Megbillent a spanyol dominó - Hanyatlik az euró

Már nem csak a spanyol bankrendszer omladozik, hanem a tartományok fizetőképessége is megkérdőjeleződött. A befektetők igyekeztek megszabadulni a kockázatosabb európai eszközöktől.

Az euró 11 éves mélypontra zuhant a japán jennel szemben, és a legtöbb deviza ellenében meredeken gyengült, miután újra fokozódott az aggodalom a piacon az euróövezet adósságválsága miatt. A közös európai devizát utoljára 2000 novemberében jegyezték ilyen alacsony árfolyamon, 94,37-es szinten.

Spanyolországban a második tartomány, Valencia kért pénzügyi segítséget a központi kormányzattól, az IMF pedig ki akar szállni a görögmentésből. A befektetőknek mindez elegendő volt ahhoz, hogy a piacra öntsék a spanyol adósságpapírokat: a 10 éves hozama ezzel 7,5 százalékra, az euróövezet történelmében nem látott csúcsra ugrott. Pénteken még 7,28 százalékon állt a hosszú lejáratú állampapírok hozama, ami szintén rekordot jelentett. Elemzők szerint ilyen magas hozammal hosszabb távon lehetetlen fenntartható pályára állítani az adósságot.

A piacon az a spekuláció terjed, hogy egyre több spanyol tartomány szorulhat segítségre, ami különösen aggasztó, hiszen az ország is nehézségekkel szembesül az államadósság finanszírozása kapcsán. Ma 3 és 6 hónap lejáratú kötvényeket bocsát ki az ország, ami fontos tesztje lesz a bizalomnak. Az RBC Capital Markets stratégája a Reutersnek azt mondta, hogy az aukció nagyon nehéz lesz a jelenlegi hozamszinteken. Norbert Aul szerint ha a piacra jutás lesz a tét, akkor a pénzügyi segítség kockázata megnőne.

A spanyolok helyzetén az sem segített, hogy a központi bank tegnapi tájékoztatása szerint a gazdaság 0,4 százalékkal zsugorodott a második negyedévben az év első három hónapjához viszonyítva. A jegybank havi jelentéséből kiderül, hogy a 1 százalékkal visszaesett az év második három hónapjában éves alapon. A gazdaság talpra állását az erőteljes takarékossági intézkedések is veszélyeztetik.

Elemzők szerint a spanyol fejlemények miatt mélyülhet az eurózóna adósságválsága és tovább terjedhet a régió nagyobb gazdaságaira is. Justin Harper, az IG Markets elemzője a BBC-nek azt mondta, hogy Spanyolország végül segítséget fog kérni a Nemzetközi Valutaalaptól és az eurózóna mentőalapjától. Ez arra ösztönzi a befektetőket, hogy távon maradjanak az eurótól és viszonylag biztonságosabb eszközökben keressenek menedéket – tette hozzá. A dollárral szemben több mint két éves mélypontra került a közös európai deviza: 1,208 körül fordult meg a kurzus, és 1,21 fölé korrigált az euró. Ez még mindig jóval gyengébb a péntek napközben kialakult 1,22-es árfolyamnál.

A kockázatkerülést jól jelzi, hogy a 10 éves német államkötvény hozama az euró bevezetése óta nem volt még olyan alacsony, mint tegnap. Az Egyesült Államok pedig utoljára az 1800-as évek elején tudta ilyen kedvező kamattal finanszírozni adósságát.

Egyre több közgazdász gondolja azt, hogy a periférikus euróövezeti országok helyzetén csak az Európai Központi Bank tudna segíteni azzal, ha felélesztené kötvényvásárlási programját. A jegybank egyelőre kivár, csak egy jelzésértékű kamatcsökkentést hajtott végre másfél héttel ezelőtt, a befektetők viszont egyre türelmetlenebbek. Emlékezetes, Görögország, Írország és Portugália már nemzetközi hitelcsomagot kért 7 százalék feletti hozamszinten. A spanyol gazdasági miniszter, Luis de Guindos ugyanakkor tegnap kizárta, hogy az országnak egy teljes körű szanálási programra lenne szüksége a 100 milliárd eurós bankmentő csomagon túl, mégis Berlinbe utazik, hogy a német pénzügyminiszterrel tárgyaljon.

tartomány spanyol hozam jen hitel kötvény euró
Kapcsolódó cikkek