Pénz- és tőkepiac

Soltvadkert - Majdnem mindenkit kártalanítottak

A végelszámolásra jutott Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek 98,4 százaléka már megkapta a kártalanítást - közölte az Országos Betétbiztosítási alap (OBA) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a kártalanított ügyfelek száma július 3-ig 15.090 fő volt, amely a betétbiztosítási kártalanításban részesülő betétesek 98,4 százalékát tette ki. A még hátralévő, például gyámhatósági, hagyatéki ügyekben a jogerős lezárások függvényében fizethető ki a betét.

A közlemény szerint az OBA a Magyar Állammal kötendő megállapodása alapján hamarosan megkezdheti az 1993 júliusa előtt elhelyezett - mintegy 16 millió forint összegű - állami garanciás betétek kifizetését is.

A korábbi tájékoztatás szerint a nem OBA által biztosított, 1993. július 1. (az OBA biztosítás hatályba lépése) előtt elhelyezett betétekből, amelyekre továbbra is az 1993 előtti állami garancia vonatkozik, 276 darab van, összesen 15,8 millió forint összegben.

A Soltvadkert Takarékszövetkezet összesen 15.332 betétese túlnyomó többségének a 33 milliárd forintot meghaladó kártalanítása kevesebb, mint feleannyi ideig tartott, mint amit a jogszabály előír - hangsúlyozza a közlemény. Az egyértelmű jogosultsággal rendelkező ügyfelek tíz munkanapon belül jutottak a takarékszövetkezetnél elhelyezett megtakarításukhoz, miközben a törvény 20 munkanapos kártalanítási határidőt ír elő. Ez a határidő a Soltvadkert Takarékszövetkezet esetében 2012. július 17-én jár le. Ezt követően a takarékbetétek esetében korlátlan ideig, az egyéb betétek vonatkozásában 5 évig élhetnek követelésükkel a betétesek az OBA felé.

Az OBA közleménye arra is rávilágít, hogy a minden korábbinál gyorsabban lebonyolított kártalanítás informatikai alapját az OBA által 2009-ben kezdeményezett, a bankok által kimutatandó konszolidált biztosított betét (KBB) adat tette lehetővé. Az ügyfelek számára a bankfiókokban is kikérhető adat azt mutatja meg, hogy egy betétesnek aktuálisan mekkora kártalanítást fizetne adott időpontban az OBA. A bankok számára évente kötelező a KBB adatszolgáltatás az ügyfelek részére. Ennek bevezetése óta most először került sor KBB adatállomány alapján való nagy volumenű kifizetésre.

A felügyelet június 1-jén vonta vissza a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét, és rendelte el végelszámolását. A PSZÁF az intézkedést azzal indokolta, hogy a cég elveszítette tőkéjét, illetve szavatoló tőkéje negatívvá vált. Ez súlyosan sérti a hitelintézeti törvény előírásait, és nem teszi lehetővé a biztonságos működést.

Az OBA június 26-án azt közölte, hogy a takarékszövetkezet teljes biztosított betétállománya (kamat + tőke) 37,7 milliárd forint, ebből az alap kártalanítási kötelezettsége a 100 ezer eurónak (28.962.000 forint) megfelelő összegig (a zárolt betétekkel, vizsgálandó tételekkel együtt) 33,2 milliárd forint.

Az összesen 15.332 kártalanításra jogosult betétes közül 13.724 magánszemély, 1.376 betétes vállalkozás, társadalmi szervezet, 232 pedig tulajdonközösség.

Az átlagos betétnagyság a magánszemélyek esetében 2,4 millió, a jogi személyek esetében 2,1 millió forint. Ötszáz forint alatti, a törvény által ki nem fizetendő betétből 540 darab van, 119 ezer forint összegben.

A takarékszövetkezetnek külföldi betétesei is vannak, az OBA kártalanítása hat különböző ország (Ausztria, Németország, Románia, Nagy-Britannia, Svájc, Svédország) állampolgárait érinti. A külföldi betétek közül a legmagasabb összeg 17 millió forint.

Összesen 101 olyan ügyfél is van, akinek a betéte meghaladja az OBA kártalanítási értékhatárát, azaz a 28,962 millió forintot. E betétek összege 3,7 milliárd forint, az átlagos OBA kártalanítási értékhatárt meghaladó betétnagyság pedig 36,6 millió forint. A legnagyobb, OBA kártalanítási összeghatár feletti egyéni betétösszeg a magánszemélyek körében 149 millió forint, a vállalkozások körében pedig 870 millió forint.

Az OBA által nem biztosított betéte kilenc önkormányzatnak (270 millió forint), két hitelintézetnek (42 millió forint) és tizenhat, a hitelintézeti törvény által a betétbiztosítás alól ugyancsak kizárt személynek (tulajdonos, vezető állású alkalmazott, velük egy háztartásban élő) van, összegük 328 millió forint.

OBA soltvadkert takarékszövetkezet kártalanítás
Kapcsolódó cikkek