Pénz- és tőkepiac

Bajban a német pénzvilág egyik támpillére

Miután kiderült, hogy a Deutsche Bank több munkatársa is érintett a Libor-manipulációs botrányban, a cég bejelentette, hogy a jövőben változtatni akar a vállalati kultúrán.

A bank felülvizsgálja a javadalmazásra vonatkozó alapelveket, mind a juttatások abszolút nagyságát, mind a részvények és bérek közötti egyensúlyt tekintve. Paul Achleitner, a felügyelőbizottság elnöke a kollektívához intézett levelében jelezte, hogy a kamatbotrány kirobbanása után a belső vizsgálatok megállapították: a botrányba "korlátozott számú munkatárs" belebonyolódott. A jelenlegi állás szerint azonban egyetlen jelenlegi vagy korábbi igazgatósági tag sem vett részt a Libor manipulációjában. A DB eddig hivatalosan nem nyilatkozott az ügyben.

A Spiegel cikke emlékeztet arra: a német pénzügyi szektor egyik pillérének számító Deutsche Bank nehéz helyzetben van, hiszen a valaha igen jövedelmező befektetési banki üzletág profitja 63 százalékkal, 357 millió euróra esett vissza. A bank vezetése a 100 ezer munkahelyből 1 900-at fog felszámolni ebben az üzletágban, a cég 3 milliárd eurós megtakarítást vár a lépéstől.

A német lapok általában bizakodóan fogadták az új vezérigazgató, Anshu Jain közlését a cég működésének átalakításáról. A Süddeutsche Zeitung kiemelte, hogy a cég vezetése láthatólag őszintén néz szembe a pénzügyi szektor gondjaival, A lap szerint Jain most megmutathatja, hogy valóban megérti-e az ágazat működését, amikor döntést hoz arról, leépítésekkel vagy bónuszcsökkentéssel akarja megtakarítani a működés költségeit. A Handelsblatt szerint a vezérigazgatónak meggyőző stratégiát kell felmutatnia most, hogy a cég legjövedelmezőbb üzletágának profitja csökken. A Frankfurter Allgemeine Zeitung megjegyzi, hogy a Deutsche Bank az elmúlt években számtalan lépést tett, amellyel csökkentette a fogyasztók bizalmát és ezek többségében Jain is részt vett. Most vezérigazgatóként a cégnek teljes mértékben fel kell számolnia a bank saját pénzével végzett, magas bónuszokkal kecsegtető kereskedést.

Deutsche Bank kamatbotrány LIBOR
Kapcsolódó cikkek