Pénz- és tőkepiac

Erősödéssel nyithatnak az európai tőzsdék

Kissé emelkedő indexekkel indulhat a kereskedés kedden a vezető európai értéktőzsdéken a hétfői enyhe gyengülés után, a piacokat a görög szükségprogram formálódásáról és az Európai Központi Bank (EKB) esetleges piaci beavatkozásáról érkező, sokszor egymásnak ellentmondó hírek és találgatások mozgatják.

A kereskedés kezdete előtt a határidős indexek alapján arra lehet számítani, hogy a londoni FTSE-100 index 14 pontos, a párizsi CAC-40 mutató 7 pontos, a frankfurti DAX-30 pedig 2 pontos emelkedéssel nyit.

Elemzők szerint az árfolyamok várhatóan nem lépnek ki a korábbi sávokból, de a következő napokat tekintve a kilátások most már inkább negatívak. A görög takarékossági program kezd testet ölteni: konkrétumok még nem ismertek ugyan, de kormánytisztviselők világossá tették, hogy általános nyugdíj- és bércsökkentést és további elbocsájtásokat terveznek a közszférában, ami komoly szociális feszültséget fog okozni.

A német központi bank hétfőn, immár sokadszor, ismét világossá tette: ellenzi, hogy az EKB további államkötvény vásárlással szorítsa le a szorongatott helyzetben lévő országok papírjainak kamatait. A piac már immunis a Bundesbank intelmeire, „amíg ez euró létezik, a végén úgyis Németországnak kell viselnie a terheket” – mondta az SMBC Nikko Securities elemzője.

A kezdeti erősödés után lefelé vették az irányt az ázsiai indexek, a Nikkei 225 a kereskedés utolsó órájában 0,15 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 0,43 százalékos gyengülést jelzett. Jól tartja magát viszont az ausztrál az ország gazdasága kevéssé van kitéve az euróövezet viszontagságainak.

Hétfőn kissé csökkentek az árfolyamok a vezető európai tőzsdéken. Az FTSE-100 28,05 ponttal, 0,48 százalékkal, a DAX-30 7,20 ponttal, 0,10 százalékkal, a CAC-40 pedig 7,80 ponttal, 0,22 százalékkal esett.

EKB CAC tőzsde Nikkei FTSE Párizs Hang Seng
Kapcsolódó cikkek