Pénz- és tőkepiac

Jöhet a rossz bank - Szárnyal a spanyol piac

A kormányzat elfogadta a legújabb bankreformot – mondta Soraya Saenz de Santamaria, spanyol miniszterelnök-helyettes. Jelezte, létrehoznának egy „rossz bankot” a problémás ingatlan-eszközök miatt.

A reformmal teljes lehet a bankszektor szerkezetátalakítása – hangsúlyozta a politikus. A hír megjelenése után a spanyol IBEX-35 index 2 százalékkal emelkedett. Az európai bankrészvények tovább erősödtek, amihez az is hozzájárult, hogy az Európai Központi Bankban a gyenge országok kötvényeinek megvásárlásáról tárgyalnak.

Az Európai Központi Bank (EKB) adatai szerint csupán idén júliusban kereken 75 milliárd euró összegű betét távozott a spanyol bankokból. "Ennek egy része vélhetően Németországba vándorolt" - hangoztatta Kristan Tödtmann, a Dekabank elemzője.

A spanyol statisztikai hivatal adatközlésével utólag rontotta az elmúlt két év spanyol számait. A 2010-es 0,1 százalékos csökkenést 0,3 százalékra nőtt, a 2011-es 0,7 százalékos növekedés pedig 0,4 százalékra szelídült az utólagos felülvizsgálat során. Ez összesen mintegy 0,5 százalékkal csökkenti a 2012-es GDP számok bázisának számító tavalyi adatot.

Az euróövezet negyedik legnagyobb gazdaságában a hazai össztermék (GDP) 0,4 százalékkal esett vissza az első negyedévhez, és 1,3 százalékkal tavaly április-júniushoz képest. Január-március között negyedéves alapon 0,3 százalékkal, éves szinten 0,6 százalékkal zsugorodott a GDP. Egy gazdaság akkor tekinthető recesszióban lévőnek, ha két egymást követő negyedévben csökken a teljesítménye. A spanyol gazdaság már a harmadik egymást követő negyedévben zsugorodik.

rossz bank spanyol Bank piac
Kapcsolódó cikkek