Pénz- és tőkepiac

Jön a nagy csütörtöki rosszkedv, Kelet mutatja az irányt

Masszív veszteségekkel zárták a kereskedést az ázsiai tőzsdék, a piacon újra eluralkodott a pesszimizmus.

A tokiói vezető indexe, a Nikkei 1,2 százalékos, a szöuli Kospi 1,3 százalékos mínuszban zárt. A sanghaji benchmark, amely a szerdai kereskedést is három és fél éves mélyponton fejezte be, 0,3 százalékos mínusszal toldotta meg a sorozatot.

A hangulat romlása – amely feltehetően az európai tőzsdenyitásoknál is érezteti majd a hatását – különösen figyelemre méltó annak fényében, hogy New York a szerdai kereskedést szerény emelkedéssel zárta, hogy az amerikai GDP-adatok nem okoztak negatív meglepetést, és a Fed Beige Bookja sem szolgált alapvető – negatív – újdonságokkal.

A japán tőzsdén feltehetően a csütörtökön közzétett kiskereskedelmi forgalmi adatok rontották el a hangulatot. A forgalom júliusban ugyan csak 0,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – de november óta ez volt az első negatív év/év adat.

A befektetők Ben Bernanke pénteki beszédére várnak. A Fed elnökétől sokan a mennyiségi lazítás újabb fordulójának bejelentését várják, de egyre többen vannak, akik szerint a Jackson Hole-i konferencián a pénzszóró helikopter egyelőre nem kap felszállási engedélyt.

ben bernanke Kospi tőzsde Nikkei Fed
Kapcsolódó cikkek