Pénz- és tőkepiac

Keresi a felvásárlási célpontokat az Externet Nyrt.

Az Externet Nyrt. a jelenlegi gazdasági környezetben is aktívan keresi a lehetséges akvizíciós célpontokat, illetve piaci konszolidációs lehetőségeket – áll a cégnek a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett éves jelentésében.

 Az Externet számára ugyanakkor – írja a jelentés – kockázatként jelentkeznek a hírközlési piac szabályozásának esetleges változásai, illetve a nagykereskedelmi partnerek előre nem tervezhető lépései a piaci lassulásra és a gazdasági környezet változására, amelyek jelentősen befolyásolhatják a társaság piaci pozícióját, illetve működését.
A társaság várakozásai szerint az internetszolgáltatásoknál kifejezetten várható a verseny erősödése: jelenleg a kábelszolgáltatók megerősödése jelent valódi konkurenciát, de középtávon a mobilinternetszolgáltatások versenytársként történő megjelenése is befolyásolhatja a jövedelmezőséget.

A BÉT-en a B kategóriában forgó papírokkal jelen lévő Externet Nyrt. tavaly 1,174 milliárd forint konszolidált árbevételt produkált, amely 31 százalékkal elmaradt a bázistól. Az EBITDA ugyanakkor csaknem duplájára, 414 millió forintra emelkedett. Ebben jelentős szerep jutott a Magyar Telekommal kötött, ügyfeleket érintő adásvételi megállapodásnak, amely az első három negyedévben 108 milliós bevételt hozott a cégnek.

A társaság adózott eredménye 185 millió forint volt, amely 527 millió forinttal javult 2010 hasonló időszakával összevetve: itt is a Magyar Telekommal történt adásvétel jelentette a legnagyobb tételt az emelkedésben. Az eredmény ugyanakkor 22 millió forint, a Vivanet-akvizícióval kapcsolatos értékvesztést is tartalmaz az egyéb ráfordítások soron. Továbbá a pénzügyi adatok tartalmazzák a távközlési hatásait: ez mintegy 10 millió forint volt.

Középtávon a mobilinternet-szolgáltatások versenytársként történő megjelenése is befolyásolhatja a jövedelmezőséget.


felvásárlás Mtelekom eredmény Externet
Kapcsolódó cikkek