Pénz- és tőkepiac

Közel egyéves mélyponton a csődkockázatunk

Ahogy az euró/forint árfolyama, úgy az öt éves dollár alapú CDS-felárunk is 11 hónapos mélyponton áll, tegnap este a new yorki záróár már csak 433,84 bázispont volt – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (274,25 – 277,75): A javuló nemzetközi hangulat nyomán egyre népszerűbbek a régiós befektetések. A zloty egy éves csúcson 4,05 alatt, a korona negyedéves rekordot döntött, 25,1 környékén, míg a forint közel 11 havi mélyponton, 276 alatt tartózkodik az euróval szemben. Tegnap a hozamszintek is számottevően csökkentek, a három éves állampapír átlaghozama a másodpiacon a jelenlegi alapkamat szintje alá, 6,99 százalékra esett.

Ahogy az euró/forint árfolyama, úgy az öt éves dollár alapú CDS-felárunk is 11 hónapos mélyponton áll, tegnap este a new yorki záróár már csak 433,84 bázispont volt.

A KSH által jelentett előzetes júniusi ipari termelői adatok jóval rosszabbak lettek a várakozásoknál 2,2 százalékos bővülés helyett csupán 0,6 százalékos lett a növekedés év/év alapon. A publikáció után enyhe gyengülés következett be az EUR/HUF árfolyamában, de még így is 276 közelében tudott maradni a kurzus.

EUR/USD (1,2340 – 1,2475): A görög válságkezelés óvatos dicsérete a trojka által, valamint Angela Merkel nyilatkozata, miszerint a németek támogatják az EKB által korábban már megemlített kötvényvásárlási programot, erősödő pályára állította tegnap az EUR/USD árfolyamát. Mára azonban már megtört a lendület, ami a német ipari megrendelések júniusi gyenge számai okozhatták.

Az elkövetkező néhány napban nem várható jelentős esemény, a fontosabb kamatdöntő üléseken túl vagyunk, az EU tisztviselői a közeljövőben nem tartanak csúcskonferenciát, a német alkotmánybíróság csak szeptember közepén dönt az EFSF/ESM rendszerek alkotmányosságáról, így rövid távon az 1,2340–1,2475 közötti kereskedés valószínűsíthető. Amennyiben kitörne a kurzus a fenti sávból, akkor 1,2290-nél, illetve 1,2520-nál található a támasz, illetve az ellenállás.

CHF/HUF (228,00 – 231,50): 2,7 százalékon stagnál az irigylésre méltó svájci munkanélküliségi ráta, míg az inflációs helyzet kis mértékben javult, év/év alapon -1,1 százalékos pénzromlás -0,7 százalékosra szelídült. A CHF/HUF árfolyama a bankközi piacon ma reggel kitart a 230-as szintek alatt.

forint CDS-felár Frank deviza euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek