Pénz- és tőkepiac

A zöld gyertyáké a főszerep - Elérhet hozzánk a japán lazítás

A tegnapi napon látott korrekció után ma a zöld gyertyáké lehet a főszerep. A japán jegybank által bejelentett likviditási program hatása hozzánk is elérhet – írják az Equilor elemzői.

Ma reggel a szigetországban is eldördült a startpisztoly, ugyanis a piaci konszenzussal szembe menve a BOJ kibővítette eszközvásárlási programját. A keretösszeg 45 ezer milliárd jenről 55 ezer milliárdra emelkedett, a 10 ezer milliárd jen többlet nagyjából egy évnyi magyar 110 százalékának felel meg.

A mai döntés keretében a nagybevásárlás határidejét fél évvel tolták ki, így a jegybank 2013 végéig gyűjtögethet különböző eszközöket. A részletek a magyar idő szerint 9:15-kor kezdődő sajtótájékoztatón látnak napvilágot. Egyébként az elemzői kar negyede számított ma durrogtatásra, egy részük pedig csak októberre várta az égi mannát, ezért a kedvező hírek négyhavi csúcsra röpítették a Nikkei indexét és a jen is gyengült a trendcsatorna tetejéig.  Az dollár/jen párt mi csak a 200 napos mozgóátlag felett, 79,40 környékén vennénk meg, elkerülendő egy fals kitörésbe való tenyerelést.

A délután folyamán pedig az amerikai lakásépítési szektor számaiban gyönyörködhetünk. A piac egyértelműen optimista, ennek ellenére az XHB nevezetű "homebuilder" ETF – ami jól reprezentálja a szektor teljesítményét – már két nap óta esik.

A magyar piac mentes marad a makrogazdasági hírektől, csupán Pleschinger Gyula, pénzügyekért felelős államtitkár szavait próbálja meg számszakilag értelmezni. A kormány várhatóan csökkenti az idei GDP prognózisát. A Magyar Telekom részvényeiben továbbra is kitarthat a jó kedv, míg a MOL esetében órás charton egy háromszög formáció rajzolódott ki, amiből lefelé valószínűsítík a kitörést (célár 18 250 forint) technikai alapon.
 

jen Japán BoJ Pleschinger ETF jegybank
Kapcsolódó cikkek