Pénz- és tőkepiac

Bernankera haragudhatnak az autósok

A gyenge amerikai foglalkoztatási adatok és a szintén csalódást keltő kínai ipari termelési számok növelik a valószínűségét annak, hogy mindkét ország folytatja a mennyiségi könnyítést, ez pedig felfelé tolhatja az olaj árát a héten.

"Emelkedést várunk az olajártól, mivel az esetleg mér érkező gyenge gazdasági adatokat ellensúlyozza a Fed élénkítő lépéseivel kapcsolatos várakozás" – idézi a CNBC az ANZ elemzőjét. Hasonlóan látja a Swiss Asia Capital szakértője is, Jürg Kiener szerint a 90 dolláros szint felett stabilizálódik az olaj ára, amennyiben a Fed jelentősebb enyhítést jelent be eheti ülésén.

A folyamatot jelzi, hogy az amerikai alapkezelők emelték a nyersolaj opcióikat és long pozícióikat, ugyanakkor a Compass Global Markets szakértője úgy látja, hogy az egyöntetű várakozások mellett igen jelentős a csalódás esélye. Andrew Su ezzel kapcsolatba megjegyzi hogy a QE3-mal kapcsolatos remények teljesen elhomályosítják azt a tényt, hogy magasak a készletek és az olaj iránti kereslet is gyenge. A cég ezért a 92, illetve 98 dolláros határok áttörését figyeli és addig az "adj el a rali idején" stratégiát követi.

Fed qe3 olaj nyersolaj
Kapcsolódó cikkek