Pénz- és tőkepiac

Kamatmanipuláció - Az EU nem érti, miért nem állították le hamarabb

A júniusban kirobbant Libor-botrány kapcsán több hatóság vezetőjét hallgatják meg Brüsszelben, és arra keresik a választ, hogy miért nem állították le hamarabb a manipulációkat. A mai esemény része egy átfogó vizsgálatnak, amelyet több érintett szervezet is megígért annak idején.

Az törvényhozói három kontinensen keresik arra a választ, hogy a miként fordulhatott elő az, hogy a helyi hatóságok miért nem állították le hamarabb a bankközi kamatláb (Libor) manipulálását. Az ügyben ma hallgatják ki Brüsszelben Michel Barniert, az EU pénzügyi szolgáltatásokért felelős biztosát, Gary Genslert, az amerikai határidős és árupiaci felügyelet (Commodity Futures Trading Commission - CFTC) elnökét, valamint Masamichi Konot, az Értékpapír Bizottságok Nemzetközi Szervezetének (International Organization of Securities Commissions - IOSC) elnökét  – számolt be a Bloomberg.

Mint ismeretes, a Liborral kapcsolatban akkor inogott meg a bizalom, amikor kiderült, hogy manipulálták 2005 óta manipulálták azt, valamint több szabálytalanságot követtek el azért, hogy befolyásolják. Az ügyben a Barclays bankóriás júniusban összesen 290 millió fontos (471 millió dollár) bírságot fizetett ki az amerikai és a brit hatóságok közös fellépésének következtében. A brit bírság 59,5 millió fontra rúgott, ez volt a legnagyobb büntetés, melyet a brit pénzügyi felügyelet eddig kiszabott. Szintén rekordösszegű az a 200 millió dolláros büntetés, amelyet a határidős árupiaci kereskedelmi bizottság rótt ki a hitelintézetre. Sőt 160 millió dollárt is ki kell fizetnie, hogy az amerikai igazságügyi tárca ne indítson eljárást ellene.

Michel Barnier ezt követően kijelentette: „a Libor kamatláb manipulálásával kapcsolatban folyó nemzetközi vizsgálatok a bankok botrányos magatartásának újabb példájára világítottak rá. Gondoskodni akartam arról, hogy a piaci visszaélésre vonatkozó jogalkotási javaslataink teljes mértékben tiltsák meg az ilyen gaztetteket”. Az ügynek természetesen a jogi következményen és a hatalmas bírságon kívül pénzügyi következménye is volt a bankra: a Barclays adózás előtti profitja az év első hat hónapjában 71 százalékkal, 759 millió fontra csökkent. Ezek után a hivatalos bocsánatkérés sem maradhatott el, de a legrosszabra is felkészülve további 300 millió fontot különítettek el a banknál.

A botrány a politikusokat sem hagyta hidegen, így az ígéretük szerint meg is indultak a vizsgákatok, amelyek egyik állomása a mai meghallgatás is. A mai meghallgatás előtt a bizottság munkáspárti tagja, Arlene McCarty úgy véli, hogy a bankszerktor kultúrája semmit sem változott, ráadásul ezt a bevett szokást bűnrészesként a hibás szabályozók is támogatták. „Kíváncsi vagyok, hogy hogyan reagálnak a hatóságok a történelem legnagyobb, ilyen jellegű gadasági csalására” – mondta egy másik parlamenti képviselő az üggyel kapcsolatban. A mai eseményen részt vesz Joaquin Almunia versenygyi biztos is, aki szintén viszgálatot indított a manipulációval kapcsolatban. Különböző szabályozók kidolgozása az Európai Értékpapírpiaci Felügyelet és az Európai Bankfelügyelet részéről is várható. A héten pedig közzé teszik a brit Pénzügyi Felügyelet, az FSA jelentését a Libor felülvizsgálatáról.

Barnier manipuláció EU Barclays LIBOR almunia
Kapcsolódó cikkek