Pénz- és tőkepiac

A Moody's tovább tartja a fejszét a lengyel bankrendszer felett

Továbbra is negatív kilátást tart érvényben a lengyel bankrendszerre a Moody's Investors Service; a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja keddi londoni elemzésében számos kockázati tényezővel, köztük a finanszírozási szerkezet problémáival indokolta a negatív kilátás fenntartását.

A Moody''s éves szektorjelentése szerint a lengyel bankrendszerre immár második éve érvényes negatív kilátás fő tényezői közé tartozik a lengyel gazdaság növekedésének lassulása, a bankrendszer ebből eredő eszközminőség-romlása és korlátozott kapacitása a bevételek növelésére, valamint a bevételi források sokrétűvé tételére. A cég kiemeli emellett az eszköz- és a kötelezettségállomány kedvezőtlen devizaösszetételéből eredő kockázatokat.

A hitelminősítő szerint ehhez járul, hogy egyre kiszámíthatatlanabb és bizonytalanabb a külső környezet, valamint a nyugat-európai anyabankok részéről megnyilvánuló nyomás likviditás-felhalmozásra és az ügyfelek betéteiért folytatott verseny intenzívebbé tételére készteti a lengyel bankokat, ami a kamatmarzsok szűkülését eredményezi.

Moody's lengyel Lengyelország negatív kilátás bankrendszer
Kapcsolódó cikkek