Pénz- és tőkepiac

Aggódik az Európai Bankszövetség

Az Európai Bankszövetség (EBF) tudomásul veszi, ám aggodalommal figyeli a finn jegybankelnök és iparági szakértők által készített, az európai bankrendszer reformjára vonatkozó javaslat megállapításait - közölte az EBF keddi közleményében.

A közleményben Guido Ravoet, az EBF vezérigazgatója úgy fogalmazott: „aggódunk, hogy az európai, univerzális bankokra vonatkozó, diverzifikált megközelítés előnyei nem minden bank számára biztosíthatóak. Aggódunk a nagyobb pénzintézetek egyes kereskedési tevékenységének elkülönítésére tett javaslat miatt is.”

A szervezet arra kéri az Európai Bizottságot, hogy óvatosan mérlegelje a javasolt intézkedéseket és az uniós bankrendszerre, illetve az egységes piacra gyakorolt hatásukat. „A csoport olyan újfajta megközelítést javasol, ami a Vickers- és a Volcker-reformok modelljének ötvözete” – tájékoztatott Ravoet.

A Volcker-szabály az Egyesült Államok átfogó pénzpiaci szabályozási reformjának, a Dodd-Frank-törvény egyik szakasza, amely lényegében a betétként elhelyezett összegekkel való, a bank saját számláján történő kereskedést tiltja. A Vickers-jelentés az Egyesült Királyságban azt javasolta, hogy a bankházak különítsék el a befektetési banki és kereskedelmi banki tevékenységüket.

Az EBF mindazonáltal arra hívta fel a figyelmet, hogy időbe telik majd a szakértői bizottság kedden közzétett jelentésének vizsgálata, és „egy rendes konzultációs időszak és hatásvizsgálat létfontosságú”. Úgy fogalmaznak: a nagyobb bankok esetében javasolt kereskedési és betétkezelési tevékenységek kötelező elválasztása nem veszi figyelembe az elmúlt időszak jelentős szabályozásbeli változásait. A legutóbbi reformok ugyanis helyreállították az európai bankrendszer egyensúlyát, különösen a szigorúbb tőkekövetelmények, illetve a megerősített felügyeleti és bankmentési keret tekintetében.

Európai Bankszövetség
Kapcsolódó cikkek