Pénz- és tőkepiac

Egyértelmű: öngyilkos stratégia a kiigazítás növekedés nélkül

A tegnap megjelent makrogazdasági adatok –bár volt köztük néhány kellemes meglepetés is- összességében a világgazdaság kilátásaival kapcsolatos növekvő kockázatokat támasztották alá, míg a Fed nyíltpiaci bizottsága kétnapos ülését követően a vártnak megfelelően nem okozott meglepetést – írja elemzésében a CIB.

Az euró övezetben az előzetes októberi PMI indexek a várt szolid emelkedéssel szemben tovább csökkentek, az összetett index 2009 eleje óta nem ált ilyen alacsonyan. Az egyes tagországokra vonatkozó mutatók pedig arra utalnak, hogy a válság és a feltörekvő piacok (elsősorban Kína lassulása) immár az eddig viszonylag jó bőrben lévő magállamokat –köztük Németországot – is megfertőzte, miközben a krízis által sújtott  és erőteljes költségvetési kiigazítási kényszerben lévő periféria országait egyre mélyebbre rántja a negatív  spirál.  A feldolgozóiparra vonatkozó PMI index Németországban és Franciaországban is kiábrándítóan gyenge volt, míg a szintén tegnap közzétett Ifo index több mint 2,5 éve nem látott alacsonyan állt ebben a hónapban.

A  PMI indexek így azt mutatják, hogy a korábban várt stabilizálódással szemben a harmadik negyedévben mélyült a a valutaunióban, és a negyedik negyedév még gyengébben indult. A második negyedéves 0,2 százalékos visszaesést így a harmadik és a negyedik három hónapban 0,4-0,6 százalék körüli zsugorodás követheti.

A kínai  PMI index viszont nem okozott csalódást, októberben megállt az előző hónapok csökkenő trendje, és három  hónapos csúcsra ugrott a mutató (igaz még mindig a kritikus 50 pontos szint alatt áll), miközben az Egyesült  Államok hasonló indexe stagnáló feldolgozóipari kibocsátással konzisztens.

Az Eurostat egyébként szintén tegnap tette közzé az euró övezet második negyedéves államadósság adatait. A közös pénzt használó országokban a GDP-hez viszonyított 88,2 százalékról 90 százalékra emelkedett, de ennél is sokat mondóbbak a görög számok: az egy évvel korábbi 160 százalékot közelítő adósságráta a  magánszektor leírását követően 140 százalék alá korrigált, ahonnan azonban június végére újra 150 százalékra kúszott  vissza. Az üzenet egyértelmű: növekedés nélkül a fiskális kiigazítás „öngyilkos” stratégia

GDP IFO euróövezet PMI
Kapcsolódó cikkek