Pénz- és tőkepiac

Elemző: A forint "aranyérmes" a világ összes devizája között

Az év eleje óta a forint 13,44 százalékot erősödött az euróval szemben, amivel aranyérmes a világ devizái között – írja elemzésében Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (277,50 – 280,50): Ma reggelre a forint kitört az eddig jellemző 280-287-es sávból, a forint gyengülésére játszó pozíciók zárása a 279-es szint alá erősítette a forintot. A CDS felárunk továbbra is 300 bázispont közelében van, a 10 éves hozama pedig újra 7 százalék alá került, amire 2010 novembere óta nem volt példa.

Az év eleje óta a forint 13,44 százalékot erősödött az euróval szemben, amivel aranyérmes a világ devizái között. Csütörtökön magyar béradatok lesznek, de ennek alakulása szintén neutrális a kamat alakulása szempontjából. A piac továbbra is egy IMF/EU-megállapodást áraz, és amíg egyértelmű ellentétes nyilatkozat nem lát napvilágot, addig maradhatnak a forinteszközök az erős szinteken, de egy 275-ös árfolyam azért még messze van.

EUR/USD (1,2880 – 1,3000): Nem sikerült áttörést elérni a hétvégi IMF közgyűlésen a görög és úgy általában az európai helyzetet illetően. A görögök nem úgy haladnak a házi feladattal, ahogy azt elvárták, ez viszont veszélyeztetheti a mentőcsomag következő, 31 milliárdos részletének kifizetését. A finanszírozással kapcsolatos döntés a 18-án kezdődő EU csúcstalálkozón várható, bár a német pénzügyminiszter nyilatkozata után, miszerint Görögország nem megy csődbe, ez talán csak formalitás. Görögország eurózónában maradása ugyanakkor korántsem biztos a svéd pénzügyekért felelős kormánytag szerint.

Az nyilvánvaló, hogy az EU-nak még mindig kevesebb költséget jelent egy 31 milliárdos utalás, mint egy esetleges csőd következményeinek felszámolása. Az árfolyam a kockázatok növekedése miatt az ázsiai kereskedésben az 1,29-es szint alá is benézett, de a vártnál jobb kínai adat, és a javuló hangulat hatására már 1,2950 közelében van. Ma amerikai kiskereskedelmi adatok, holnap a német ZEW alakulása lesz meghatározó. A hét második részében a kínai publikálása és a már említett EU-s találkozó lesznek a fontosabb események. Az árfolyam alakulása mai napra az 1,29-1,30-as sávban várható.

CHF/HUF (229,00 – 233,00): A 232-es szint alól indul a kereskedés, ami egyhónapos csúcs. A stabil EUR/CHF keresztárfolyam miatt, továbbra is a forint teljesítménye alakítja a mozgást.

forint CDS-felár Frank deviza EU euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek