Pénz- és tőkepiac

Két év börtönre ítélték a Goldman volt igazgatóját

Megszületett az Egyesült Államokban a bírósági ítélet az eddigi egyik legnagyobb bennfentes kereskedési perben. Az illetékes bíró szerit a kiszabott két éves börtönbüntetésnek elrettentő célzata is van.

A Goldman Sachs amerikai befektetési bank egyik volt igazgatóját, Rajat Guptát két év börtönre és ötmillió dolláros pénzbüntetésre ítélték, amiért az árfolyamra vonatkozó információkat továbbított barátjának, Raj Rajaratnam fedezeti alapkezelőnek. Gupta 2010-ben közölte barátjával és üzlettársával, a Galleon Group vezér-Raj Rajaratnammal, hogy a Berkshire Hathaway befektetni szándékozik a Goldmanbe. Az ítélet indokolásakor Jed Rakoff bíró kijelentette: a bizonyítékok nem csak nyomósak, hanem visszataszítóak is. Mint mondta, mindenkinek meg kell értenie, hogy ha ilyen tetten érik, börtönbe kerül.

A The Wall Street Journal megjegyzi : a Gupta-ügy a legprominensebb abban a nagyarányú offenzívában, amelyet az amerikai kormány indított a bennfentes ellen, az eljárás során eddig több mint 70 ember került az amerikai igazságügy látókörébe. Gupta az ítélet kihirdetése után megbánóan nyilatkozott, mondván: rettentően sajnálja, hogy rossz hatással van a családjára, illetve az általa megbecsült pénzintézetekre.

berkshire galleon ítélet Goldman gupta
Kapcsolódó cikkek