Pénz- és tőkepiac

Miért érdemes vásárolni az Állami Nyomdából?

A Budapesti Értéktőzsdén lévő kis- és közepes cégek között továbbra is találni vonzó befektetési célpontokat a KBC Securities szerint.

Ugyan látványosan elfordultak a befektetők a Budapesti Értéktőzsdén forgó kisebb részvényektől - amit az év második felében látott jelentős forgalomesés is jelez -, de továbbra is érdemes szemezgetni ezek közül a papírok közül. A válogatáshoz a jelenlegi árazás mellett érdemes megvizsgálni, hogy az árbevétel mekkora hányada származik a magyar piacról, milyen a cég finanszírozási helyzete, mekkora osztalékhozammal kecsegtet, s mekkora felértékelődési potenciált rejt a fundamentális fair értékhez viszonyítva, vázolta fel előadásában Szentirmai Péter, a KBC Securities kis- és közepes kapitalizációjú részvényeket követő elemzője.

Az Állami Nyomda részvényeit tartja a legvonzóbbnak a budapesti tőzsdére bevezetett kisebb vállalatok közül Szentirmai Péter. Az Állami Nyomda elsősorban kiegyensúlyozott finanszírozási hátterével és készpénztermelő képességével emelkedik ki a mezőnyből. Lényegében hitelmentesen működik, ami nagy előny olyan környezetben, amikor sem a tőkepiaci, sem a banki finanszírozási forrásokhoz nem könnyű hozzájutni. A papírt vonzóvá teszi – a kockázatmentes hozamok feletti – 3-4 százalékpontos osztalékhozam-prémiuma is.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a piaci hangulat romlásával párhuzamosan a magyar hozamok emelkedése a kamatprémium csökkenéséhez vezethet, így anélkül romolhat az Állami Nyomda vonzereje, hogy az árfolyama jelentősen változna, figyelmeztetett Szentirmai Péter. Az elemző fair érték becslése alapján összességében az Állami Nyomda mintegy 30 százalékos felértékelődési potenciált rejt magában.

Az Állami Nyomda mellett a 17 százalékos felértékelődési potenciállal rendelkező Masterplastot ajánlja még vételre a KBC Securities, emellett a PannErgy részvényeiben is lát fantáziát. Ez utóbbi két esetében a hosszabb távú növekedési sztori lehet vonzó a befektetők számára,  bár ezt rövid távon - a kockázatok miatt - egyelőre figyelmen kívül hagyhatja a piac.  Az értékelési szempontok alapján összességében a CIG Pannónia és a Graphisoft Park esetében a KBC óvatosságra inti a befektetőket.


 

Világgazdaság Online-->

bét Masterplast kisrészvény állami nyomda graphisoft
Kapcsolódó cikkek