Pénz- és tőkepiac

Újabb megszorítások? - Még mindig 300 milliárdos lyuk van a büdzsében

Itthon a tegnapi nap legfontosabb eseménye az IMF-tárgyalásokért felelős miniszter, Varga Mihály gazdasági bizottsági meghallgatása volt. A minisztertől igazán sok újdonságot nem hallhattunk, lényegében összefoglalta azokat a dolgokat, amelyekről a korábbi napokban akár ő, akár a kormány más tagjai, vagy Fidesz vezetők nyilatkoztak – írja elemzésében a CIB.

Új információként  hangzott azonban el, hogy a kormány lefele korrigálja jövő évi növekedésre vonatkozó 1,6 százalékos előrejelzését (az IMF és  a piac is 1 százalék körüli GDP-bővülést lát reálisnak), és az is, hogy az EU/IMF a jövő évi büdzsében 300-350 milliárd forint közötti  „lyukat” azonosított. A miniszter a jövő évi deficit céllal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a hiány 3 százalék alatt marad.

A  konvergencia programban eredetileg 2,2 százalékos deficit cél szerepelt, ezzel kalkulálva a költségvetésben az elemzők többsége  500 milliárd forint körüli túllépést látott. A 300-350 milliárdos lyuk és a 3 százalék alatti deficit azonban azt sugallhatja, hogy az EU  hajlandó könnyíteni a deficit célon, és körülbelül 0,5 százalékkal feljebb engedi a hiányt.

Ez valamivel megkönnyíti a kormány  helyzetét, a 300-350 milliárd forint közötti túllövésre azonban így is fedezetet kell találni, így a következő hetekben újabb  intézkedéseket jelenthet be a kormány (az IMF számára a gazdaság fehérítése, az adóbeszedés hatékonyságának növelése  minden bizonnyal nem lesz elég kézzelfogható vállalás). Összességében a miniszterelnök múlt heti nyilatkozatai és Varga  Mihály tegnapi szavai azt megerősítik, hogy a kormány folytatni szeretné a tárgyalásokat (a következő fordulóra  november elején, az IMF közgyőlést követően kerülhet sor), az azonban továbbra is kétséges, hogy ténylegesen meg  szeretne-e állapodni a hitelezőkkel, és ha igen, ez milyen gyorsan történhet meg – írják a CIB elemzői.

hitelmegállapodás IMF hitel költségvetés
Kapcsolódó cikkek