Pénz- és tőkepiac

29 milliárdos terhet rak a Matolcsy csomag 3.0 az OTP-re

Újabb megszorító csomag született pénteken, 90 milliárd forint összértékben. Az Equilor szerint a legnagyobb vesztes ismét a bankszektor, ugyanis a bankadó, a jelen szintjén tartósan fennmarad a korábbi átmeneti jelleg helyett.

Az OTP fair értékében ez a lépés jelentős, akár 1000 forintos negatív tételt hozhat. A Robin Hood mértéke az eddigi tervekhez képest duplázódik, a MOL-ra viszont minimális lehet az új intézkedés hatása.

A bankadó az eredeti tervek szerint 2013-ban feleződött volna, majd 2014-től pedig az EU-ban bevezetendő, nagyságrendileg alacsonyabb szintet alkalmazták volna. Az októberi Matolcsy 2.0 csomag ezt egy évvel eltolta, így 2013-ban még 100 százalékos, 2014-ben felezett mértékű, utána pedig EU-s szintű bankadó maradt volna.

A legújabb, Matolcsy 3.0 tartósítaná a jelenleg is érvényes bankadót, mely az OTP-re bruttó 34 milliárd, nettóban 29 milliárd forintos terhet rak. Ez évi 110 forint körül mozog részvényenként, így a fair értéket akár 1000 forinttal is csökkentheti. Ennél persze kisebb negatív hatásra számítunk a piacon, hiszen a politikai bizonytalanság már eddig is alacsonyan tartotta a bankpapír árfolyamát.

A Robin Hood adó mértéke 8 százalékról 31 százalékra emelkedik, a korábbi tervekben foglalt 16 százalék helyett. A társasági adót is beleszámolva így 50 százalékos profitarányos összadóterhet kapnak az energiacégek. A Robin Hood adó mértékét azonban felére lehet csökkenteni a beruházási aktivitáson keresztül, így a MOL számára a 31 százalék feleződhet. Emiatt csak minimális negatív hatás érheti az olajpapírt, hiszen a korábban tervezett adómérték terhelheti.

adóteher Robin Hood adó OTP bankadó
Kapcsolódó cikkek