Pénz- és tőkepiac

Hány bankár maradt a Cityben?

Várhatóan húszévi mélypontra süllyed a következő két évben a befektetési bankári állások száma a londoni Cityben.

A szektor számos tevékenységi területén a pénzügyi válság még mindig érezhető hatásai miatt ugyanis összeomlásszerűen csökken a szolgáltatások iránti kereslet - áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző intézet kedden ismertetett legújabb előrejelzésében.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR), amely rendszeresen közöl prognózisokat a citybeli foglalkoztatási kilátásokról, friss összeállításában azt jósolta, hogy 2013 egészében átlagosan 237 ezer, 2014-ben hozzávetőleg 236 ezer klasszikus "City típusú" - vagyis nagybani befektetési szolgáltatási jellegű - munkahely lesz London pénzügyi központjában.

A CEBR visszatekintő kimutatása szerint ez a létszám az 1993-as citybeli foglalkoztatási szintnek felelne meg.

A pénzügyi válság elhatalmasodása előtti utolsó évben, 2007-ben még 354 ezren dolgoztak ilyen típusú munkahelyeken a Cityben; ez az eddigi foglalkoztatási rekord a londoni befektetési szolgáltatási szektorban.

A cég előrejelzése az, hogy a City típusú munkahelyek száma 2017-ben sem fogja jelentősen meghaladni a 240 ezret. A londoni befektetési banki szektor alkalmazotti gárdájának létszáma még az évtized második felében is várhatóan több mint százezer fővel elmarad a 2007-ben mért csúcstól.

A CEBR elemzői szerint a komor előrejelzést az indokolja, hogy a City számos tevékenységi területén szinte összeomlott a megbízások értéke. A ház kimutatta, hogy 2012 közepére az egy évvel korábbi szintről - forgalmi értéken mérve - 20 százalékkal esett a nagy citybeli befektetési cégek részvényforgalmazási tevékenysége, a vállalati felvásárlási és egyesülési tranzakciók értéke pedig hozzávetőleg a harmadával zuhant.

A devizakereskedelem 5 százalékkal csökkent - ebben az ágazatban 2009 óta ez volt az első éves szintű visszaesés -, a származékos befektetési termékek korábban domináns szerepet betöltő szektorának forgalma mintegy az ötödével, a brit állampapírok forgalmazása pedig harmadával zsugorodott.

bankszektor City CEBR
Kapcsolódó cikkek