Pénz- és tőkepiac

Havi csúcsra emelkedett a magyar csődkockázati mutató

A borúsabbá vált kockázatvállalási környezetben egyhavi csúcsára, október közepe óta először ismét 300 bázispont fölé emelkedett a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása pénteken a londoni piacon.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó londoni CMA piacfigyelő cég kimutatása szerint a szuverén magyar törlesztésleállási kockázat elleni piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama 309 bázispont környékén mozgott a pénteki késői londoni jegyzésben az irányadó ötéves államkötvény-lejáratra.

A magyar szuverén kötvénykötelezettségek CDS-középárfolyama október 12-én süllyedt az idén először 300 bázispont alá, és a mostani emelkedésig e szint alatt járt.

A péntekre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 309 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat a londoni piacon.

CDS-felár csődkockázat Magyarország
Kapcsolódó cikkek