Pénz- és tőkepiac

Nyeletlen baltaként zuhant a kiegészítő cascók ára

Tavalyhoz képest kevesebb, közel 600 ezer kötés várható az idei kampányban, a végső hajrában, az utolsó napokban 40 százalékkal kevesebben váltanak, mint 2011 hasonló időszakában. A biztosítók közül a kezdetek óta a K&H, a Wáberer és a Genertel van az élvonalban – derül ki a PBA Biztosítási Alkusz elemzéséből.

Az aranyérmes K&H a legnépszerűbb a nőknél és a férfiaknál egyaránt, a 40 év alattiaknál és felettieknél, valamint vidéken, egyedül a fővárosban előzi meg őt a Wáberer. A kiegészítőként köthető casco-és lakás biztosítások átlagdíjai több mint 40, illetve 10 százalékos csökkenést értek el 2009 –hez képest.

A kampány utolsó hete kevésbé intenzív, mint a korábbi években; nagyságrendileg 100 ezer autós hagyta az utolsó pillanatokra a döntést. A PBA adatai alapján a november 26-30 közötti időszakban ez 40 százalékkal kevesebb kötést jelent, mint 2011 hasonló időszakában. Ugyanez igaz a teljes kampányidőszakra; az alkusz cég 40 százalékkal kevesebb kötésre számít az év végén tavalyhoz képest, azaz a várakozásaik alapján nagyságrendileg 600 ezer kötnek idén új szerződést (ebben benne vannak az új biztosítónál szerződők, valamint a régi, saját biztosítójuknál visszakötők is)

A PBA megvizsgálta, hogyan alakultak a casco és lakásbiztosítások átlagárai három évre visszamenőleg. A táblázatból jól látszik, hogy évről évre csökkentek a díjak, amit idén azért is fontos szem előtt tartani, mert aki a kötelezője mellé megköti az év végéig életbe lépő biztosításokat, mentesül a jövő évtől fizetendő biztosítási alól.
         
A PBA.hu portálon az eddigi kötések alapján továbbra is a kampány kezdete óta népszerű három biztosító van az élvonalban; a K&H, a Wáberer és a Genertel.   Ha földrazi megoszlás szerint  nézzük az idei kampány  eddigi online kötéseit akkor Budapesten a   Wáberer megelőzi a K&H-t , míg a  harmadik a  Genertel. Vidéken azonban a megszokott módon alakulnak a  dobogós helyezettek; első a K&H, őt követi a Genertel, majd a Wáberer.

Kor szerint bontásban a 40 év alatti, illetve ennél idősebb autósoknál csupán harmadik legkedveltebb biztosítónál van eltérés; míg „fiataloknál” a K&H és Wáberer után az Uniqua következik, addig a 40 év felettieknél az Aegon. A férfiaknál és a nőknél egyaránt a legtöbben a K&H mellett döntöttek; a kötések közel egy negyedét itt kötötte mindkét nem.

A PBA-nál a legkedveltebb kiegészítők sorrendben a kátyú-, a vadkár-, a szélvédő-, az asszisztencia Plusz-, illetve a help balesetbiztosítás. Az önállóan, más kötelező mellé nem köthető kiegészítők közül a legkeresettebbek a KÖBE defekt biztosítása, az Uniqa balesetbiztosítása és a Genertel minicasco terméke.

casco PBA biztosítás kgfb kampány
Kapcsolódó cikkek