Pénz- és tőkepiac

Takarékok: együttműködnek az állammal, de őrzik önállóságukat

Szorosabbá válik az együttműködés az országos takarékszövetkezeti integráción belül, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség tagjainak döntése nyomán – mondta el Varga Antal, az OTSZ ügyvezető igazgatója.

Üzleti, intézményvédelmi téren és a TakarékBankban való tulajdonosi együttműködés terén is jobban összezárja sorait az országos takarékszövetkezeti integráció. Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség idei közgyűlésén hozott döntéssel új szintre emelik a tagintézmények közötti együttműködést. A döntés Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezetője szerint nem függ össze közvetlenül a Magyar Fejlesztési Banknak a TakarékBankban való tulajdonszerzésével, de ennek révén a takarékok jobban élhetnek az állami szerepvállalás kapcsán remélt üzleti előnyökkel.

„Az állam szerepétől függetlenül is rákényszerülünk arra, hogy erősítsük az együttműködést az integráción belül, egyrészt mert a válság nagyon sok problémát felszínre hozott a szektoron belül is, nemcsak a bankoknál, másrészt a lehetségesnél kevesebbet használtunk ki eddig abból az 1600 fiókos értékesítési potenciálból, amivel rendelkezünk” – hangsúlyozta Varga Antal. Ezért egységesebb termékpalettára és árazásra, valamint egy kölcsönösen átjárható számítástechnikai rendszer megteremtésére törekednek a Takarékszövetkezeti Integrációban. Ez utóbbinak komoly fejlesztési igénye van, hangsúlyozták az OTSZ-nél, hiszen lesz olyan tagintézmény, amelynek egy másik informatikai rendszerre kell majd átállnia.

A TakarékBankban az OTSZ–hez tartozó takarékok, amíg lehet, szeretnék megőrizni többségi tulajdonukat és a Magyar Fejlesztési Bankkal kötendő háttér megállapodásba pedig minél több elemet szeretnének átemelni a korábban a DZ Bankkal között megállapodásból. A két tulajdonos fél között várhatóan kompromisszumos megállapodás születik az OTSZ ügyvezetője szerint. „Egyértelműen előnyt jelent az országos integrációnak, hogy ha az állam a magyar tulajdonú hitelintézeti rendszer erősítése érdekében további pénzforgalmat terel az OTSZ-hez tartozó takarékokhoz, ennek érdekében nekünk is késznek kell lennünk a kompromisszumra, s engednünk kell a számunkra is kedvező célt szolgáló személyi vagy testületi jogosítványok ügyében” – mondta Varga Antal. Ugyanakkor az ügyvezető szerint a takarékoknak ahhoz, hogy a helyi igények kiszolgálásában továbbra is megfelelően rugalmasnak bizonyuljanak bizonyos fokig meg kell őrizniük önállóságukat, ezért olyan szövetséget kötnének az új állami tulajdonossal, amely mindezt biztosítja.

takarékszövetkezet OTSZ Varga Antal állam MFB
Kapcsolódó cikkek