Pénz- és tőkepiac

Ismét csökkent az adósság

Tovább csökkentette októberben az államadósságot a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap. A magánnyugdíj-pénztári pénzek is megérkezhettek az államhoz, ezek egy részét már korábban átutalták a pénztárak az alapnak.

Lapunk értesülése szerint már megérkezett a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (NYRACSA) számlájára azoknak a magánnyugdíj-pénztári tagoknak a pénze, akik az idén tavasszal döntöttek úgy, hogy átlépnek a tisztán állami nyugdíjrendszerbe.

A NYRACSA vagyonáról szóló friss adatok persze lehetséges, hogy még nem tartalmazzák a teljes átadott vagyont, az alap ugyanis csak két hónapos késéssel publikálja a vagyonát, és az október végi adat még nem érhető el.

A végső határidő, amíg a kasszáknak fizetniük kellett október 12-e volt, de úgy tudjuk, voltak pénztárak, amelyek már korábban átutalták a pénzt.

A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) adataiból is erre lehet következtetni: ezek szerint a pénztárak az idei második fél évben több mint 30 milliárd forintnyi vagyont utaltak át az államnak. Mivel azonban az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők száma 25 305 fő volt, akiknek a vagyona a PSZÁF adatai alapján kalkulálva hozzávetőlegesen 50 milliárd forintot tehetett ki, lehettek olyan pénztárak is, amelyek csak később, a határidő környékén fizették be a pénzt az állami alapba.

A NYRACSA által kezelt szeptember végén 694,4 milliárd forint volt, ebből 483,3 milliárd forint volt forinteszközökben, a maradékot devizaeszközökben tartotta az alap. Az alap vagyona május végén volt mélyponton, akkor még a 600 milliárdot sem érte el. Azóta viszont folyamatos a növekedés, amelyben vélhetően a pénztári utalásokon túl a tőzsdék és az állampapír-árfolyamok időközben bekövetkezett emelkedése is szerepet játszhatott.

A NYRACSA közzétételei szerint egyébként októberben is folytatódott az alap állampapír-vagyonának bevonása az államadósság csökkentésének céljából. Az alap októberben 29,8 milliárd forintnyi államkötvényt és árfolyamértéken számolva nem egészen 1,3 milliárd forintnyi diszkont kincstárjegyet vont be, emellett devizakötvények visszaadásával is csökkentette az államadósságot. Az év során korábban már voltak ilyen akciói az alapnak, márciusban 32,6 milliárd, áprilisban 38,8 milliárd forinttal járult hozzá az államadósság mérsékléséhez.

államadósság nyugdíjvagyon
Kapcsolódó cikkek