Pénz- és tőkepiac

BÉT: A második félévben indulhat az új kereskedési rendszer

Várhatóan 2013 második felében indulhat élesben a Xetra kereskedési rendszer a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a tőzsde a 2012-es év mérföldkövének tartja az erről szóló tavalyi közgyűlési döntést.

A BÉT 2012-es évről szóló, szerdán közzétett összefoglalója szerint az új kereskedési rendszer implementálásával kapcsolatos előkészítő munkák megkezdődtek, az éles indulás időpontjáról még nem született döntés, erre várhatóan 2013 második felében kerül sor.

A cseréről a BÉT 2012. április 25-i közgyűlése döntött. A Deutsche Börse AG által üzemeltetett Xetra kereskedési rendszer a CEESEG csoporthoz tartozó másik három tőzsdén, Bécsben, Ljubljanában és Prágában már működik, a csoport negyedik tagja a Budapesti Értéktőzsde.

Az idei tervek közt szerepel egy új árjegyzői rendszer bevezetése is. Az újításoktól a BÉT vezetése a piaci aktivitás növekedését várja.

Mindezek mellett a BÉT folytatni kívánja azokat a lépéseket, amelyek a tőkepiaci finanszírozás hangsúlyosabbá tételét szolgálják, ami az összefoglaló szerint "nemzetgazdasági érdek". A elsődleges célként tekint a hazai vállalati szektor tőzsdére lépésének ösztönzésére, és különös figyelmet szentel a közepes és kisebb vállalatok tőkepiaci finanszírozásának megkönnyítésére.

A tavalyi évet összegezve a közlemény kiemeli, hogy 2012-t nemzetközi szinten a tőzsdei forgalom és az aktivitás visszaesése jellemezte, és továbbra is fennmaradt az euróövezet jövőjét illető bizonytalanság, mindez a Budapesti Értéktőzsdén is éreztette hatását. 

A BÉT azonnali piacának forgalma 2012-ben 40,6 százalékkal csökkent az előző évhez képest, összesen 2509 milliárd forint volt. Ezen belül a részvények forgalma 36,9 százalékkal 2426 milliárd forintra esett vissza. Az átlagosan napi forgalom az azonnali piacon 10,2 milliárd forint, a részvénypiacon 9,9 milliárd forint volt. Az átlagos napi részvényforgalom jelentősen csökkent a 2011. évi 15,2 milliárd forintról. 

A tőzsde azonnali piacán kötött tranzakciók száma 2012-ben havonta átlagosan 154 ezer darab volt, ami 29,2 százalékos visszaesés az előző évhez képest.

A részvények forgási sebessége a 2011. évi 83,9 százalékról tavaly 52,7 százalékra csökkent, ez az érték ugyanakkor a legmagasabb a régióban. (Az arányszám azt mutatja, hogy a részvénykapitalizáció hány százaléka fordult meg a tőzsdei kereskedésben.)

A részvénypiaci kapitalizáció 4604 milliárd forint volt 2012 végén, míg egy évvel korábban 4583 milliárd forint.

A BUX index 7,1 százalékkal emelkedett 2012-ben az előző évi 20,4 százalékos csökkenést követően. 

A részvénypiaci forgalom 98 százaléka az öt blue-chipben - OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Egis - koncentrálódik, ez a korábbi évekhez képest nem változott. Az összetételben a Mol súlya közel 6 százalékponttal csökkent, míg a többi vezető forgalmi részaránya nőtt. A legnagyobb forgalma változatlanul az OTP-nek van, amely tavaly az összforgalom 64 százalékát adta.

A részvénypiaci befektetői struktúrában a külföldi befektetők aránya 4 százalékponttal 48,1 százalékra nőtt 2012-ben az első tíz hónap adatai alapján, miközben a brókercégek sajátszámlás forgalma ugyanennyivel csökkent 12 százalékra. A hazai magánbefektetők és intézményi befektetők aránya számottevően nem változott: előbbiek a forgalom 31,1, utóbbiak a 8,8 százalékát adták. A háztartások a forgalmuk mintegy 45 százalékát internetes felületen keresztül végezték.

A korábbi évekre jellemző növekedési trend az új bevezetések számát tekintve 2012-ben megtört. Tavaly mindössze egy technikai bevezetésre került sor (Business Telecom Nyrt., „B” kategóriában), valamint a Masterplast Nyrt. hajtott végre másodlagos részvénykibocsátást 2012 májusában. Az év során három vállalat részvényei hagyták el a BÉT-et: a Székesfehérvári Hűtőipari Nyrt., a Fotex Holding SE és a TvNetWork Nyrt.

Az azonnali piachoz hasonló tendencia érvényesült a származékos piacon, az árfolyamértéken vett forgalom itt 31,9 százalékkal csökkent. A származékos szekció forgalma összességében 1862 milliárd forint volt tavaly, amelynek közel felét továbbra is a hazai magánbefektetői réteg adta.

Az árupiaci forgalom 9,3 százalékkal, a kontraktusszám 15,6 százalékkal csökkent 2011-hez képest.

A külföldi részvények kereskedésére szakosodott BÉTa Piacon 2012-ben összesen 6,61 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le 9125 kötésben. Az átlagos napi forgalom 27 millió forint volt. A legnagyobb érdeklődést a 23 részvény közül a Commerzbank és a Nokia papírjai iránt mutatták a befektetők. 

A tőzsdei forgalom csökkenése hatással volt a kereskedési adatok végfelhasználóinak számára is, ami 2012-ben 15 százalékkal esett vissza: tavaly szeptember végén 12 500 magánbefektető fizetett elő valós idejű adatokra. A professzionális előfizetők száma ennél kisebb mértékben, 8 százalékkal csökkent 2011 év végéhez képest.

MTI-->

BUX kereskedési rendszer BÉT
Kapcsolódó cikkek