Pénz- és tőkepiac

Elemzők: Történelmi mélypontra süllyedhet a forint

„A forinton nem enyhül a nyomás” – írják az MKB Bank közgazdásza. Kiemelik, ez vélhetően a ma reggeli sajtóértesülések után sem fog változni, még ha nagy újdonság nincs is benne: a hvg.hu értesülései szerint Matolcsy György jön az MNB elnöki posztjára, míg Patai Mihály, az UniCredit vezére és Kovács Levente bankszövetségi főtitkár lehetnek az alelnökök.

Patai neve szolgálhat a Matolcsy kinevezése miatti aggodalmak enyhítésére, de ezzel kapcsolatban szkeptikusak vagyunk, hiszen emlékezhetünk rá, hogy bankszövetségi elnökként sem tudott eredményt felmutatni a kormánnyal szemben – hangsúlyozzák az MKB Bank elemzői.

Kondrát Zsolt és Balásy Zsolt szerint a forint gyengülő trendje érintetlen, és ha nagy változás nem következik be jövő keddig, akkor ez nagyon érdekessé teheti az MNB kamatdöntését. „290-hez közeli árfolyamszinteken újabb kamatcsökkentést várunk, de a 300-as szinthez közeledve bizonytalanabbak vagyunk a folytatásban” – olvasható az elemzésben. Szerintük, ha 300-hoz közel kamatcsökkentés történik, akkor a későbbiekben komolyan kell számolni a korábbi árfolyamcsúcs (324 forintos euró) ismételt elérésével.

Gyengülő trendben

Az euró/forint „technikai képére tekintve egyértelmű a helyzet: továbbra is felfelé irányú trendben van a devizapár, ami tavaly november vége óta tart” – írják az Erste Bank elemzői. Árokszállási Zoltán és Nyeste Orsolya szerint az akkori 280 forint alatti szintekről kisebb-nagyobb kilengésekkel egyenletes gyengülést láthatunk. „A trendből akkor tudna kikerülni a kurzus, ha 292 forint alá tudna kerülni” a devizapár – teszik hozzá.

Az eurót kedden délelőtt 294 forint felett is jegyezték, amire a reggeli 292,5-ös árfolyamról gyengült a hazai deviza. Később korrigált a forint, és rövid ideig 293,5 közelébe ereszkedett a kurzus.

„A hazai fizetőeszköz úgy tűnik, folytatja külön útját a régiós társakhoz képest, mivel azok szinte alig mozdulnak az euróval szemben ma reggel” – írja Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza.

Az Equilor pedig a márciusi jegybanki elnökcsere előtt a forintpiacon erős kilengések mellett nem tartja kizártnak a 300-315 közötti euró/forint árfolyamot sem.

Jobbágy Sándor, a CIB Bank közgazdásza kiemelte: a következő napokban jelentős magyar makroadat-közlésre nem számítunk és várhatóan a szokásos felülvizsgálat ügyében hazánkban tartozó IMF-küldöttség részéről sem érkezik piacmozgató bejelentés.

forint deviza 300 euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek