Pénz- és tőkepiac

Még négy évet kapnak a bankok

A bankfelügyeletben illetékes bázeli bizottság enyhítette a bankok likviditási tartalékaira vonatkozó szabályokat - jelenti az N24 német hírtévé.

A bázeli bizottság közölte, a pénzintézetek további négy évet kapnak arra, hogy létrehozzák azokat a tartalékokat, amelyekkel védekezhetnek egy bankválsággal szemben. A bankszektor keményen bírálta az eddig tervezett szabályokat.

Az új szabályozás azt írja elő, hogy a bankoknak 2015. január 1-jére kell létrehozniuk az újabb minimális likviditási kvóta 60 százalékát, az eredetileg tervezett teljes kvóta helyett. A teljes kvótát évi tíz százalékos emeléssel 2019-ig kell elérni. A puffer mindenegyes bankot hozzásegít ahhoz, hogy a jövőben válság esetén harminc napig túléljen anélkül, hogy elfogyna a pénze.

A bázeli bizottság azokon a szabályokon is enyhített, amelyek a likviditási tartalékok összetételére vonatkoztak. Eszerint a tartalékok a jövőben némely vállalati kötvényeket, részvényeket, valamint bizonyos jelzálogpapírokat is tartalmazhatnak.

A BBC News brit tévé szerint a rugalmasabb likviditási szabályok kísérletet jelentenek arra, hogy a bankok kevésbé legyenek sérülékenyek azzal szemben, ha megrohannák őket. Elemzők szerint a most bejelentett szabályok rugalmasabbak, mint az eredeti tervezet.

Az új szabályok arra kényszerítik majd a bankokat, hogy messze likvidebb eszközökkel rendelkezzenek, mint 2007-ben, amikor több nagybanknak alig volt elég készpénze ahhoz, hogy eleget tegyen a visszafizetési igényeinek. A bázeli bizottság 27 ország szabályozó hatóságainak képviselőit tömöríti.

szabályok bankok bankfelügyelet bázel
Kapcsolódó cikkek