Pénz- és tőkepiac

Vizsgálat a Bayer ellen: Halált okozhatott egy fogamzásgátló?

- A francia hatóságok vizsgálatot indítanak a Bayer egyik fogamzásgátló készítménye kapcsán. A gyanú szerint az elmúlt 25 évben 4 nőnél léphetett fel halállal végződő komplikáció. Franciaországban összesen 325 ezren használják az adott készítményt, ami 135 országban érhető el. A vizsgálat ténye kissé negatív a Bayer számára.

- A BofA-ML a kedvenc európai részvényei közé választotta a Bayer-t. A lépést azzal indokolták, hogy a vállalatnak ígéretes gyógyszerei és mezőgazdasági termékei vannak. A várakozások szerint több készítmény forgalmazása megindulhat még az idén, melyek kedvezően befolyásolhatják az értékesítést és a jövedelmezőséget is, ami felkeltheti a befektetők figyelmét. A pénteki emelkedéssel a Bayer árfolyama 75 euró fölött zárt.

- A Toyota és a BMW aláírt egy együttműködési megállapodást, ami két területet ölel fel. Az első az elektromos és hidrogén meghajtású autók fejlesztéséhez kapcsolódik, a másik pedig egy közös fejlesztésű sportkocsi megalkotására vonatkozik. Az együttműködési megállapodás pozitív, azonban árfolyamhatásra jelenleg még nem számítunk.

- A Daimler indiai egységének új vezérigazgatója (aki korábban a tajvani operációt vezette) szeretné felvenni a kesztyűt a BMW-vel és az Audi-val, s újra piacvezető szeretne lenni Indiában. Az olcsóbb B osztállyal, alacsonyabb költségekkel és több értékesítési ponttal, meg fiatalosabb stílussal szeretnék meghódítani a vásárlókat. A hírnek nincs hatása az árfolyamra.

- A Fiat idén 25.000 autót tervez értékesíteni Indiában, ezzel 1%-ra növelné piaci részesedését. Az indiai autópiac gyorsan bővül, és jelentős fejlődési potenciál van benne, melyből a Fiat egyelőre nem tudta kivenni a részét. Az indiai értékesítések növelése pozitív lenne a Fiat számára. A cél teljesülése az eladások duplázódását jelentené, vagyis szép teljesítmény lenne, melyért korábban tett is a Fiat, hiszen sorozatosan nyitják az új szalonokat Indiában. A hír pozitív, azonban árfolyamhatásra nem számítunk.

- A Linde szerződött a finn faipari céggel, a Forest BtL-lel, egy fatörmelékből folyadékot előállító üzem létrehozására. Ez az első szerződés, amelyben a Linde eladja a tavaly vásárolt Carbo-V technológiát. Az üzem 480 MW gázosító éves kapacitással fog rendelkezni és 130.000 tonna biodízelt és naftát fog előállítani összesen 1,5 millió tonna fatörmelék felhasználásával. Az új üzem 2016 végén kezdheti meg a termelést, s a NER300 program keretében részben az EU finanszírozza. A hír pozitív a Lindére nézve, de jelentős árfolyamhatást nem várunk.

- A Telefonica lejáró hiteleinek meghosszabbításán dolgozik, és ennek érdekében egy 2017-ig és egy 2018-ig szóló hitelkeretről kötne megállapodást. A két hitelkeret külön-külön 625 millió euró értékű és 2014-ben indulnának. A hitelkeretek kamata 200, illetve 210 bázispont felárat tartalmazna. A hír kapcsán nem számítunk jelentős árfolyamhatásra.

- A Total bejelentette, hogy növelné a biztonsági intézkedéseket az olajmezőkön. Erre az elmúlt napok terrortámadásai miatt van szükség. A kitermelés biztonságának növelése pozitív, azonban annak költségvonzata van. Árfolyamhatásra nem számítunk.

Bayer Daimler Toyota total fiat Linde Telefonica BMW elemzés
Kapcsolódó cikkek