Pénz- és tőkepiac

Felejtsük el a hét végi csalódást

A pénteki kereskedést Európában is mínuszba húzta a csalódást keltő amerikai GDP-adat, de hetet az öreg kontinens vezetői indexei így is erőteljes emelkedéssel zárták.

A legnagyobb európai tőzsdei cégek árfolyamát követő Stoxx Europe 600 index 0,3 százalékos mínuszban, 295,89 ponton zárta a hét utolsó kereskedési napját, de a hétfőtől csütörtökig tartó rallynak köszönhetően így is 3,7 százalékos emelkedéssel zárta a hetet.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium pénteken tette közzé a január-márciusi időszakra vonatkozó első GDP-becslést, amivel kissé elrontotta a hangulatot: 2,5 százalékos évesített bővülés ugyanis  - bár az előző negyedévi 0,4 százalékot bőven meghaladta – elmaradt a 3,2 százalékos piaci konszenzustól.

Az elemzők ugyanakkor rámutatnak: a tőzsdék nem annyira a makrogazdasági  fundamentumokat, hanem sokkal inkább a jegybanki híreket követik. A várakozások szerint az Európai Központi Bank akár már a jövő héten csökkentheti az irányadó kamatot. A kamatról szóló vitában Angela Merkel is megszólalt. A kancellár szerint az EKB-nak ellentétes érdekeknek kellene megfelelnie: a válságtól leginkább sújtott dél-európai országok alacsonyabb kamatokat szeretnének, míg a „Németországból néhányan” szigorítást szorgalmaznak.

A párizsi, a frankfurti és a londoni benchmark is az össze-európai indexhez hasonlóan mozgott. A CAC 40 pénteken 0,8 százalékkal csökkent, de a hetet 4,3 százalékos erősödéssel zárta. A DAX 30 – nem kis részben a Deutsche Bank 1,9 százalékos és a Commerzbank 3,2 százalékos gyengülése miatt – a pénteki kereskedést 0,2 százalékos mínuszban zárta, de a hét mérlege így is plusz 4,8 százalék lett. A londoni FTSE 100 a héten „mindössze” 2,2 százalékkal emelkedett a pénteki 0,3 százalékos mínusz után.

CAC 40 Stoxx 600 DAX 30 USA GDP FTSE 100
Kapcsolódó cikkek