Pénz- és tőkepiac

Lefagyott a babakötvények rendszere

A babakötvény „államosítása” a rendszer befagyását hozta eddig magával. A kincstári nyilvántartásba nagyjából ugyanannyi gyerek került be, mint egy évbe, de csak minden tizediknek nyitottak Start-számlát.

Gyereknap alkalmából is számos helyszínen igyekszik népszerűsíteni a Magyar Államkincstár a Start-számlát, népszerűbb nevén a babakötvényt a szülők körében. A kincstár honlapja szerint Békéscsabán, Budapesten, Tokajban, Kaposváron, Egerben és Szombathelyen is kivonulnak valamilyen helyi fesztiválra az intézmény munkatársai, hogy akár a helyszínen megkössék a Start-számla szerződést a gyerekek számára. Az igyekezet érthető, tavaly október, a államosítása óta ugyanis durván visszaesett az új szerződések száma.

Ekkortól egy törvénymódosításnak köszönhetően a szülők és hozzátartozók csak a Magyar Államkincstárnál nyithatnak Start-számlát a gyermekeiknek, amelyen tovább gyarapíthatják az állam által kifizetett, 42500 forintos összegű életkezdési támogatást. A törvény más módon is szerette volna szűkíteni a hitelintézetek piaci részesedését ebben a szegmensben: előírta, hogy a már meglévő Start-számlákat csak az államkincstárhoz lehet átvinni. Az intézkedések azonban nem járhattak túl sok eredménnyel az eddigi adatok alapján. A Magyar Államkincstár honlapjára feltöltött statisztikák szerint az idén az első négy hónapban 29977 gyerek került be a nyilvántartásokba, ez hasonló a tavalyihoz, amikor 30839 baba került be a rendszerbe. Míg azonban 2012-ben tízből hat kisbabának nyitottak a Start-számlát, az idén már csak alig minden tizedik gyermek hozzátartozói éltek a lehetőséggel. A Start-számlákra áthelyezett megtakarítások összege is durván összezsugorodott. Tavaly négy hónap alatt több mint 930 millió forintot fizettek be a gyerekek számára a szülők, az idén alig haladta meg a befizetés a 160 milliót. Ilyen gyenge évkezdet a babakötvényeknél csak egyszer fordult elő, 2006-ban, az indulás évében, azóta minden évben sokkal magasabb arányban gondoskodtak a szülők ilyen formában a gyerekükről.

A Start-számláktól való idegenkedés a kondíciók alapján egyébként nem lenne indokolt. Az államkincstárnál az állampapírok hozamát kaphatják meg a szülők a Start-számlára, ez jelenleg az intézmények számára is elérhető államkötvények és diszkont kincstárjegyek esetében 4-5,3 százalék között van, a lakossági állampapírok között viszont találni ennél magasabb kamatú papírokat is. Ezek közül jelenleg a 2018-ban lejáró Prémium Magyar Államkötvény fizeti a legmagasabb kamatot, ebben a kamatperiódusban 8 százalékosat.

A bankok ajánlatai a meglévő ügyfelek számára ennél többnyire rosszabbak. A nagybankok közül egyedül az UniCredit ígér az állampapírok többségénél jóval magasabb kamatot, náluk 60 ezer forintos egyenleg fölött 7 százalékos a Start-számla kamata, ezen kívül még maximum a K&H 5 százalékos ajánlata számít versenyképesnek. Több helyen viszont a 4 százalékot sem éri már el a kamat, és vannak bankok, amelyek már közzétették honlapjukon, hogy kamatcsökkentést terveznek.

Jöhet az új babakötvény

Törvénymódosításra is szükség van ahhoz, hogy forgalmazni kezdjék az új babakötvényt.

A bevezetendő értékpapírról annyit már lehet tudni, hogy a futamideje 19 éves lesz, hogy igazodjék a Start-számlákéhoz, a kamatozása pedig az inflációt követi majd.

Az állampapírhoz a Magyar Államkincstár fiókjaiban lehet majd hozzájutni, amelyek folyamatosan szaporodnak.

A kincstár honlapja szerint áprilisban és májusban eddig 9 helyen nyitottak forgalmazási pontokat, két budapesti kerületben és hét vidéki városban.

A bevezetendő értékpapírról annyit már lehet tudni, hogy a futamideje 19 éves lesz, hogy igazodjék a Start-számlákéhoz, a kamatozása pedig az inflációt követi majd.

Az állampapírhoz a Magyar Államkincstár fiókjaiban lehet majd hozzájutni, amelyek folyamatosan szaporodnak.

A kincstár honlapja szerint áprilisban és májusban eddig 9 helyen nyitottak forgalmazási pontokat, két budapesti kerületben és hét vidéki városban. -->

babakötvény start számla
Kapcsolódó cikkek