Pénz- és tőkepiac

Menekül a pénz Ciprusról

A libanoni bankok ciprusi fiókjaiból több mint 1,2 milliárd dollárt vontak ki a befektetők az elmúlt csaknem két hétben - közölte egy ciprusi lap.

 A Daily Star című lap libanoni bankforrásokra hivatkozva arról is beszámolt, hogy más országokban, így például Oroszországban elhelyezett libanoni pénzek kivonása is folyik, de az összeg nagyságával kapcsolatban nincs pontos adat.A pénz kivonása Ciprusról azután kezdődött, hogy május 10-től a nicosiai kormány fokozatosan feloldotta az országban tevékenykedő külföldi bank esetében a pénzátutalás és a pénzfelvétel lehetőségének a korlátozását a nemzetközi ügyfeleknek. Az elmúlt bő két hétben 14 külföldi bank kapott zöld jelzést.


Ciprus az év elején olyan súlyos bankválságba került, amit már nem volt képes egyedül kezelni. Március 14-én csaknem két hétre bezártak a bankok, amíg a nicosiai kormány egyeztetett a lehetséges donorokkal, majd újranyitottak, de kezdetben igen szigorú pénzfelvételi és -átutalási korlátozásokkal, elejét véve a pénzkimenekítésnek. A 23 milliárd eurós összértékű ciprusi mentőcsomag 10 milliárd eurós nemzetközi hitelt tartalmaz: 9 milliárd eurós euróövezeti és 1 milliárd eurós valutaalapi mellé Ciprus 13 milliárd eurónyi intézkedéssel járul hozzá a konszolidációhoz, többek között a bankrendszer átalakítása, privatizáció és egyéb állami vagyonelemek értékesítése révén.

MTI-->

államosítás Ciprus bankok betét kivonás
Kapcsolódó cikkek