Pénz- és tőkepiac

Szupererőben a forint, mélyben a magyar csőd esélye

A forint meredeken erősödött a vezető devizákkal szemben a kedvező nemzetközi befektetői környezetben.

Az európai tőzsdeindexek felfelé kapaszkodtak, a német DAX index pedig tovább emelkedett a történelmi csúcs elérése után.

A Dow Jones ipar index 15 000 pont felett áll az Egyesült Államokban, és a Standard & Poor’s 500 is töretlenül kapaszkodik felfelé.

A forint délután 293-as szint közelébe került az euróval szemben, miközben reggel még 296 forint körül jegyezték a közös európai devizát.

Noha már korábban is hangsúlyozták, megnyugtathatta a befektetőket, hogy több kormányzati tisztségviselő is kijelentette, nem lesz újabb mentőcsomag a devizahitelesek számára.

A jegybank növekedési hitelprogramjának elindulását közben fokozott éberséggel figyeli a piac. Balog Ádám egy mai konferencián azt mondta, hogy már a jövő hónapban megkezdődhet a bankok és a kkv-k közötti szerződések megkötése. Az MNB alelnöke arról is beszélt, hogy az inflációs várakozások stabilak.

A magyar CDS-felár öt hónapja nem látott mélységbe került, ami azt jelzi, hogy egyre alacsonyabb a valószínűsége annak, hogy leáll a magyar törlesztése.

A CMA adata szerit a csődkockázati mutató 10 bázisponttal, 265 bázispont közelébe csökkent - számolt be az MTI.

forint csődkockázat deviza valuta euró CDS árfolyam
Kapcsolódó cikkek