Pénz- és tőkepiac

Az Erste csoport 660 millió eurónyi új részvényt bocsátott ki

A hétfői záróárfolyam alatt, darabonként 18,75 euróért ad el 660,6 millió eurónyi részvényt a magyarországi Erste Bank anyavállalata, az Erste Csoport, amely a tőkeemelés révén fizetné vissza a válság elején kapott állami és magántőke-támogatást.

A bankház június 24-én jelentette be, hogy vezetősége és felügyelőtanácsa úgy döntött, hogy a pénzintézet 2013 harmadik negyedévében teljes egészében visszafizeti a még törlesztendő 1,76 milliárd eurónyi segítségnyújtást, amit nem szavazó részjegyek (Partizipationskapital) formájában vett igénybe. Az 1,76 milliárd euróból 1,205 milliárd euró az osztrák államtól, 559 millió magánbefektetőktől származó tőke.

A társaság keddi közlése szerint a tőkeemeléssel az Erste egyrészt a meglévő részvényeseknek biztosít vásárlási lehetőséget, s intézményi befektetőknek is ad el papírokat. Az intézményi befektetőknek szánt értékesítés már kedden lezárul, míg a korábbi részvényesek minden 45. részvényük után 4 új részvényt jegyezhetnek.

A kibocsátás árfolyama alacsonyabb a hétfői záró 20,41 eurós árfolyamnál. Kedd délelőtt az európai banki papírok 0,9 százalékos visszaesése mellett 3,72 százalékos napi mínuszban, 19,65 eurón kereskedtek.

A kibocsátás lebonyolítását a JP Morgan, Morgan Stanley és Erste Csoport bankházak vezényelték, az ármeghatározásban a Commerzbank és az ING Bank segédkezett.

Erste új részvény
Kapcsolódó cikkek