Pénz- és tőkepiac

Csökkenhet a rezsi: nem spekulál többé az áramra az amerikai nagybank

A JP Morgan közölte: nem tart több fizikai árupiaci terméket például elektromos áramot, olajat és alumíniumot. A bejelentést egy, a kormány és a bank között születendő egyezséget megelőzően tette közzé a bank. Az amerikai kormány szerint a pénzügyi cég befolyásolhatta a kaliforniai árampiacot – írja a CNN.

A bank csak a fizikai, azonnali árupiacról tervezi a kivonulást, továbbra is köt majd ügyleteket a határidős piacon. A fizikai piacon jelenlévő kereskedők szerint a nagybankok jelenléte az árupiacon veszélyes a pénzügyi rendszerrel, és felviheti a fogyasztói árakat. Ebben az ügyben korábban ezen a héten a szenátus tárgyalt a bankokkal is.


A vitatott kaliforniai ügyletben a szakértők szerint a JP Morgan egy későbbi napra vállalta elektromos áram eladását egy közműcég számára, később azonban megemelte az árat, a drága áramot pedig a közműcég vásárolta meg. A fogyasztóknak viszont a helyi törvények szerint ilyen esetben kompenzálniuk kell az energia eladóját. Nem világos, hogy a JP Morgan pontosan hogyan csinált pénzt ezzel az ügylettel, ahogy az sem, legális volt-e technikailag a tranzakció.


Más bankok is próbálkozhattak azonban a jogszabályi hiányosság kijátszásával, a Barclays és a Deutsche Bank is kapott nemrég bírságot az árammal való szabálytalan kereskedés miatt.

áramtőzsde energia árupiac
Kapcsolódó cikkek