Pénz- és tőkepiac

Megerősítették: Lemondott a TakarékBank elnök-vezérigazgatója

Lemondott és azonnali hatállyal távozott posztjáról Csicsáky Péter, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója.

A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. a Világgazdaság Online-nal közölte, hogy Csicsáky Péter elnök-vezérigazgató 2013. július 2-i hatállyal kezdeményezte munkaviszonya közös megegyezéssel történő megszüntetését, amelyet a Bank Felügyelőbizottsága mai ülésén többségi döntéssel elfogadott.

Az elnök-vezérigazgatói munkakörhöz nevesített feladatok és funkciók ellátásával Szabó Levente vezérigazgató-helyettest bízta meg a Felügyelőbizottság.

Csicsáky Péter 1994-ben csatlakozott a TakarékBankhoz, 2001-től töltött be vezérigazgatói, majd 2010-től elnök-vezérigazgatói pozíciót.

A Napi Gazdaság korábban azt írta, hogy a takarékszövetkezetek ernyőbankjaként működő pénzintézet vezetője döntését, a felügyelő bizottság mai ülésén jelenti be, de az országos Takarékpénztári Szövetség vezetésével már korábban közölte.

A 105 tagot tömörítő Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) tegnap azt közölte, hogy velük nem egyeztettek a június 25-én a kormány által az Országgyűlésnek benyújtott, majd június 27-én elfogadott, a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényről. Az OTSZ tagszervezetei jogorvoslatért a köztársasági elnökhöz fordultak.

A legnagyobb takarékszövetkezeti integrációt meglepte a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról benyújtott majd három napon belül el is fogadott jogszabály, amelyet semmilyen szakmai egyeztetés nem előzött meg a szövetséggel és tagjaival – közölte az OTSZ hétfőn. A törvény több pontján súlyosan sérti az Alaptörvény több rendelkezését és a takarékszövetkezeti közösség érdekeit.

Sem az OTSZ, sem a tagok nem ismerték a törvénytervezet szövegét, sőt benyújtásának szándékáról sem tudtak. Erről nem esett szó azon a június 24-i szakmai megbeszélésen sem, amely a stratégia kialakításának folyamatában az első közös egyeztetés volt az OTSZ tagszervezetei és a hazai, illetve szövetkezeti pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos kormányzati stratégia kialakításával megbízott kormánybiztos között.

Az OTSZ a közlemény szerint megdöbbenéssel fogadta a törvény szövegében a takarékszövetkezeti szektor gyenge helyzetére, munkatársainak felkészültségére, intézményvédelmére, hosszú távon a további működés veszélyére utaló megállapításait. A Takarékszövetkezeti Integráció, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által elismert és a legmagasabb minősítési kategóriába tartozó intézményvédelmi szervezettel rendelkezik.
 
Az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alap (OTIVA) által biztosított hitelintézeteknél az OTIVA 20 éves fennállása alatt soha sem következett be olyan állapot, hogy az Országos Betétbiztosítási Alapnak kellett volna helyt állnia befagyott ügyfélpénzek miatt.
 
A közlemény szerint az elmúlt években történő takarékszövetkezeti problémák (Jógazda, Soltvadkerti Takarékszövetkezet) nem a Takarékszövetkezeti Integráció tagintézményeinél keletkeztek. Az integráció megfelelő hitelkereslet esetén jelentős aktivitásra képes, a devizahiteleket kiváltó forinthitelek csaknem harmadát nyújtotta 2012-ben. Fejlett informatikai háttérrel és kártyaelszámolási rendszerrel rendelkezik, amelyet központi bankja a TakarékBank fejleszt és üzemeltet.  Az integráció folyamatosan nyereséges, tőkeellátottsága és likviditása biztosítja az üzletmenetet és az üzleti volumen további bővítését is lehetővé tesz, az ügyfélforgalom kiszolgálása érdekében.
 
Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség továbbra is nyitott a kormánnyal való konzultációra és mindent megtesz annak érdekében, hogy a párbeszéd megkezdődjön és a szövetkezeti integrációról szóló törvény egyaránt szolgálja a magyar nemzet és a takarékszövetkezeti szektor érdekeit. takarékok 100 százalékig magyar tulajdonban lévő hitelintézetek, amelyek széles körű országos jelenléttel és ismertséggel rendelkeznek. A Takarékszövetkezeti Integráció évről évre növelve piaci részesedését, működésének hatékonyságát és jövedelmezőségét mára a magyar hitelintézeti rendszer versenyképes szereplőjévé vált. A takarékok az OTSZ aktív közreműködésével, és támogatásával pénzügyi-gazdasági együttműködést valósítanak meg, kiemelt figyelmet fordítva a lakossági és vállalati finanszírozási igények kielégítésére - zárult a közlemény.

takarékok államosítás takarékszövetkezet OTSZ
Kapcsolódó cikkek