Pénz- és tőkepiac

Még mindig vannak, akik hitelből veszik a tanszereket

A válság ugyan megfontoltabbá tette a háztartásokat, de még mindig sokan finanszírozzák hitelből az iskolakezdés megnövekvő költségeit.

A nagyobb bankok közül a K&H, az OTP és a CIB is úgy nyilatkozott lapunknak, hogy augusztusban növekedni kezdett a kereslet a fogyasztási hitelek iránt. „Az iskolakezdés a válság előtt az egyik legerősebb szezon volt a fogyasztási hitelek iránti kereslet szempontjából, azóta azonban ez a szerep egyre inkább eltűnni látszik, évről évre trendszerűen csökken az ebben az időszakban kihelyezett hitelek száma és volumene” – mondják az OTP szakértői. A banknál egyébként hagyományosan minden évben tartanak iskolakezdési hitelakciót, így az idén is, ennek lényege, hogy az új kölcsönök esetében az első hat hónapban 200 bázispontos kamatkedvezményt kap az ügyfél. A hitelintézetnél a személyi kölcsönt általában 5 éves futamidőre veszik fel az ügyfelek, a jellemző hitelösszeg 650 ezer forint.

A CIB-nél 15 százalékos élénkülést tapasztaltak a fogyasztási hitelek terén augusztusban júliushoz képest. Ennél a banknál is azt tapasztalják, hogy az iskolakezdési időszakban rendszerint többen kérnek hitelt, tavalyhoz képest viszont az idén csökkent a hitelkereslet, az ügyfelek inkább saját forrásaikat, megtakarításaikat használják fel az iskolakezdéskor, a hiteleket meghagyják a váratlan kiadásokra. A CIB-nél egy átlagos ügyfél az OTP-hez hasonlóan 5 évre veszi fel a személyi hitelt, a jellemző hitelösszeg viszont valamivel magasabb, 700 ezer forint.

A K&H-nál június óta folyamatosan nő a fogyasztási hitelek iránti kereslet, ami augusztusban kissé visszaesett, de szeptember elején ismét növekedésnek indult. Ennél a hitelintézetnél azt tapasztalják, tavalyhoz képest is élénkült a kereslet a fogyasztási hitelek iránt. A K&H-nál is 700 ezer forintot vesz fel egy átlagos személyi hiteles ügyfél többnyire 4 éves futamidőre, a rugalmasabb folyószámlahitelnél 220 ezer, a hitelkártyánál pedig 400 ezer forint az átlagos hitelösszeg.

Más bankok, például a Budapest Bank, az FHB és az UniCredit nem tapasztaltak élénkülést ezen a piacon. Az FHB szerint ennek az az oka, hogy a válság megváltoztatta a családok attitűdjét, most már inkább megtakarításaikból oldják meg a tanévkezdést, bár korábban általános jelenség volt, hogy hitelből finanszírozták a költségeket. Az FHB-nál a fogyasztási hitelek közül egyébként a folyószámlahitel a lekeresettebb, de a többi fogyasztási hitelre is van akció: a most igénylő ügyfeleknek a bank elengedi a kezdeti költségeket.

Szintén vannak akciók az UniCreditnél, ott az ügyfelek lenullázhatják a folyószámlahitel kezelési költségét az első évben, ha a hitelkeret legalább 25 százalékának megfelelő jövedelmük érkezik a banknál vezetett számlájukra. A személyi kölcsönnél is van akció, ott a folyósítási jutalékot engedi el a bank, ha az ügyfél bizonyos feltételeket teljesít. Az UniCreditnél egyébként valamivel több hitelt vesznek fel, mint a többi banknál, egy átlagos személyi összege 800 ezer forint, a futamideje pedig 5 év.

fogyasztási hitel tanévkedzés finanszírozás
Kapcsolódó cikkek