Pénz- és tőkepiac

Befektetési jegyek: biztonságosabb forgalmazás

Egyszerűbben bővíthetik a lakosság számára kínált befektetési alapok választékát a forgalmazók, a befektetési jegyek és a pénz mozgásának közvetlen összekapcsolása révén pedig még biztonságosabbá válik a hazai befektetési alapok piaca a Központi Elszámolóház és Értéktár – a tervek szerint – novemberben élesedő új elektronikus kereskedési platformja révén. A már egy ideje tesztelés alatt álló megbízáskezelő és tranzakció-irányító rendszerhez folyamatosan csatlakoznak a befektetési alapkezelők, a letétkezelők és az alapokat forgalmazó brókercégek, illetve bankok. Az új rendszerre alapozva a piaci szereplők tovább fejleszthetik szolgáltatásaikat és kedvezőbb feltételeket kínálhatnak a befektetőknek.

A lakosság hazai befektetési alapokban lévő vagyona hét hónap alatt mintegy 700 milliárd forinttal nőtt, s a megtakarítások havi beáramlása – bár tavasz óta csökkent a dinamikája - még a nyári hónapokban is 40-50 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi volument. A lakossági befektetők aktivizálódásával együtt járt a kisösszegű tranzakciók számának dinamikus növekedése, így nőtt a jelentősége a forgalom minél biztonságosabb, automatizált lebonyolításának, az adatok elektronikus feldolgozásának. Ezt alapozza meg a Központi Elszámolóház és Értéktár (KELER) Zrt. rendszere, amelyhez csatlakozva a piaci szereplők – középtávon – a jelenleginél kedvezőbb feltételeket biztosíthatnak a kisbefektetőknek is.

Az új rendszer révén megszűnhet a befektetési jegyek forgalmazásához kapcsolódó műveletek kézi rögzítése, s faxolás helyett az adatok már az elektronikus rendszer révén jutnak el a célállomásig. „Európai szintű technológiát honosítunk meg az új platformmal, s a piaci szereplőkkel folytatott többkörös egyeztetés eredményeképpen az új szolgáltatás ára is kedvező – mondta Csiszér Péter, a KELER stratégiai és ügyfélkapcsolati igazgatója, aki szerint, a rendszer használatának díjai nemzetközi összehasonlításban versenyképesek és megtérülnek,a csatlakozással megtakarítható költségek révén.

A munkafolyamatok racionalizálására teremt lehetőséget többek között az is, hogy tavasszal már alapjaiban elkészült rendszert, további fejlesztésekkel, képessé teszi a KELER a forgalmazói jutalékok elektronikus meghatározására és az ezt tartalmazó kimutatások elkészítésére. A piaci igényeken alapulva lehetőség lesz a befektetési jegyek közötti átváltási (switch) ügyletek automatikus lebonyolítására és az árfolyamok jelentésére is. A folyamatok biztonságát pedig tovább fokozza, hogy a bevezetendő automatizmus következtében a piaci szereplők nem futják egymás kockázatát, közvetlenül összekötődik a befektetési jegyek és ellenértékük mozgatása. Az új platformhoz való csatlakozás előnyös a forgalmazóknak, hiszen sztenderd folyamat mentén, egyszerűen bővíthetik a kínált alapok választékát, könnyebben ajánlhatnak a betérő kisbefektetőknek testreszabott alapokat, de a rendszer hatékony eszköz az alapkezelők számára is értékesítési csatornáik bővítésére.

Az elektronikus platform akkor korszerűsíti majd a befektetési jegyek adás-vételének folyamatát, ha a jelenlegi forgalom minél nagyobb része terelődik rá, illetve a piaci szereplők közül mind többen csatlakoznak hozzá. „A rendszer elterjedésével a magyar alappiac a folyamatok minősége és költsége alapján is versenyképes lesz Európában és lehetőséget teremtünk a piaci szereplőknek szolgáltatásaik dinamikusabb fejlesztésére, költségeik optimalizálására, vagy akár díjaik csökkentésére is” – mondta Csiszér Péter.

befektetési jegyek
Kapcsolódó cikkek