Pénz- és tőkepiac

Félnek a svájci bankárok külföldre utazni: "Már Zürichet sem hagyhatom el"

Számos svájci bankár nem hajlandó külföldre utazni attól való félelmében, hogy az amerikai pénzügyőrség esetleg bűnvádi eljárást indít ellenük - jelenti az ORF osztrák tévé.

A Le Matin Dimanche című vasárnapi lap azt írta, hogy a svájci hitelintézetek egyre inkább azt ajánlják az amerikai ügyfelekkel kapcsolatban álló alkalmazottaiknak, hogy kerüljék a külföldre utazást.

A Svájci-Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke, Martin Neville azt nyilatkozta a lapnak: "Véleményem szerint ezer svájci bankár már nem mer az Egyesült Államokba vagy egyáltalán külföldre utazni."

A Die Presse jelentése emlékeztet arra, hogy a múltban svájci bankok milliárdos nagyságrendben fogadtak el amerikai befektetőktől be nem vallott vagyont.

Noha az amerikai adóhatóságok eddig nyilvánosan egyetlen svájci bankárt sem gyanúsítottak meg, a nyomozási listákon - a lap jelentése szerint - kereken harminc név szerepel.

A svájci pénzügyi ágazatban jelenleg valóságos paranoiás félelem uralkodik a bűntető eljárás lehetősége miatt, mert az Egyesült Államok bebizonyította, hogy "mindenkor és mindenhol oda tud csapni."

Egy bankár bevallotta a Le Matin Dimanche-nak, a mozgását drasztikus módon korlátozta: "Már Zürichet sem hagyom el."

Svájc Bank Zürich bankárok külföld
Kapcsolódó cikkek