Pénz- és tőkepiac

Fidesz: Az is ingyen vehet fel pénzt, akinek negatív az egyenlege

"A költségvetési bizottság ma beadott, Rogán Antal előterjesztő által támogatott módosító indítványa világossá teszi, hogy mindenkinek joga van az ingyenes készpénzfelvételhez" – közölte a Világgazdasággal is a Fidesz-frakció.

"A bankoknak azok számára is biztosítaniuk kell az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét, akik negatív számlaegyenleggel rendelkeznek, minimum a munkabér erejéig" – áll a közleményben.

Ennek oka a közlemény szerint az, hogy "csak az írható elő fogyasztói alapjogként, hogy mindenki díjmentesen juthasson hozzá a munkabéréhez a nettó átlagjövedelem mértékéig, azaz havi százötvenezer forintig".

Egyetlen pénzintézet sem kötelezhető azonban arra – fejtik ki –, hogy folyószámlahitelt ingyenesen folyósítson. "Magyarul mindenki számára biztosított a fizetése ingyenes felvétele készpénzben, százötvenezer forintos határig."

Az Országgyűlés honlapján elérhető módosító indítványban a költségvetési bizottság azt javasolja, töröljék a szövegből azt a kitételt, amely szerint "a pozitív egyenleg erejéig" teljesített készpénzfelvétel lehet ingyenes - írta az MTI. Rögzítenék, hogy ha a havi kétszeri ingyenes felvétel részben vagy egészben negatív egyenleg terhére történik, akkor a bank az adott hónapban a fizetési számlára érkező nettó munkabér összegét - de legfeljebb 150 ezer forintot - meghaladó készpénzkifizetés vagy -felvétel azon része után számíthat fel díjat, amely meghaladja a számlára átutalt nettó bért.

Egy másik módosító indítványában a költségvetési bizottság azt is egyértelműsíti, hogy a javaslat szerint a forintban történő készpénzkifizetés és a Magyarországon elhelyezett bankautomatából való pénzfelvétel esetén nem számolhat fel költséget a pénzintézet.

Javasolják azt is, hogy a fogyasztók személyesen a banknál tegyék meg - december 1-je és jövő január 20-a között - írásos nyilatkozatukat arról, melyik fizetési számlájuk esetében kérik biztosítani az ingyenes készpénzfelvételt. A testület indoklása szerint ez minimalizálja annak lehetőségét, hogy az ügyfelek hibásan kitöltött nyilatkozatokat küldjenek a bankoknak.

készpénz negatív egyenleg pénzfelvétel ingyenes felvétel
Kapcsolódó cikkek