Pénz- és tőkepiac

A kamaton a piac szeme, kedden dönt az MNB

Várakozások Múlt héten a hazai dollárkötvény-aukció volt a legnagyobb makrogazdasági esemény. Az ÁKK sikerrel értékesített 2 milliárd dollárnyi 2023-ban lejáró állampapírt. Az érdeklődés magas volt, ötször annyi papírra adtak ajánlatot, mint amennyit meghirdetett az adósságkezelő. Ezzel a kormány jövő évi devizafinanszírozási igényének közel 30 százalékát fedezte.

Az aukciós hozamot kicsit sokalljuk: 5,93 százalékon keltek el a papírok, 323 bázisponttal a 10 éves amerikai kötvények felett, míg a februárban kibocsátott, szintén dolláros kötvények 5,7 százalék körül forogtak a másodpiacon. Az ÁKK persze swap ügylet keretében euróra cseréli a dolláros kötvényeket, az azon elért eredmény pedig csökkentheti az ügylet összköltségét.

Nemzetközi szempontból továbbra is a Federal Reserve volt a figyelem középpontjában. Az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény szerdán publikálta az októberi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvét, és a piaci szereplők ismét megijedtek, hogy közeledik az eszközvásárlási program kivezetése. Várhatóan csak az új elnök, Janet Yellen beiktatása után, legkorábban februárban nyúl a Fed a pénzmennyiség-bővítő programhoz.
Ez az MNB-nek is jó alapot ad arra, hogy folytassa a monetáris lazításokat. A Monetáris Tanács kedden dönt az alapkamatról, ismét 20 bázisponttal, 3,2 százalékra vághatja az irányadó rátát, év végéig pedig 3 százalékra csökkentik a kamatot. A folytatás már kétséges. Nem elképzelhetetlen, hogy akár 3 százalék alá is levágják a rátát, de valószínűbb, hogy ekkor megáll a monetáris lazítás. Januárban ugyanis ismét előkerül az amerikai adósságplafon kérdése, hiszen február 7-ig biztosított az amerikai szövetségi állam finanszírozása. A Fed szigorítása is érezhető közelségbe kerül, így vélhetően az első negyedév feszültebb hangulatban telik, és nem kizárható, hogy az MNB akár kamatemelésre is kényszerül.

alapkamat nemzeti bank Monetáris Tanács kamatdöntés kamatvágás
Kapcsolódó cikkek