Pénz- és tőkepiac

Nőtt Warren Buffett befektetési alapjának nyeresége

A harmadik negyedévben 29 százalékkal nőtt a Berkshire Hathaway Inc. pénzügyi befektető társaság nyeresége az amerikai építőipari, vasúti és fogyasztási cikk ágazatok fellendülésére építő részvénybefektetéseinek köszönhetően.

Warren Buffett amerikai milliárdos befektetési alapja a harmadik negyedévben 5,05 milliárd dollár, részvényenként 3,074 dollár nyereséget ért el, szemben az egy évvel korábbi 3,92 milliárd, részvényenként 2,373 dollárral. A társaság bevétele a negyedévben 13 százalékkal 46,5 milliárd dollárra emelkedett.

A társaság üzleti eredménye a Reuters hírügynökség által megkérdezett szakértők által átlagosan jelzett 2,402 dollár helyett részvényenként 2,228 dollárra emelkedett a 2012 harmadik negyedévi 2,057 dollárról. A bevétel és a nyereség növekedéséhez a legnagyobb mértékben a társaság érdekeltségébe tartozó BNSF vasúti cargo vállalat, valamint a Geico biztosító társaság járult hozzá.

A BNSF szállítási teljesítményének 4 százalékos növekedése után 989 millió dollárral járult hozzá a Berkshire Hathaway negyedéves nyereségéhez, szemben az egy évvel korábbi 937 millió dollárral.

A befektetési társaság a negyedév végén mintegy 42 milliárd dollár szabad forgóeszközzel rendelkezett, amiből - mivel Warren Buffett 20 milliárd dollárt állandóan készpénzben szokott tartani - 22 milliárd dollárt fordíthat akvizíciókra.

A Berkshire Hathaway az idén júniusban vásárolta meg a 3G Capital befektetési társasággal együtt egy 23,3 milliárdos üzlet keretében a Heinz ketchupot gyártó élelmiszer-ipari konszernt. Mivel a Berkshire a Heinz vállalatnak csak a felét birtokolja, ezért érdekeltségei között nem szerepelteti. A Berkshire Hathaway mintegy nyolcvan, egyebek között ruhaipari, bútoripari és ékszeripari érdekeltséggel rendelkezik. Nyereségének oroszlánrészét azonban rendszerint biztosítókban és energiaipari vállalatokban tartott részesedései adják.

Berkshire Hathaway Warren Buffet 3G Capital
Kapcsolódó cikkek