BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Széchenyi-program: túl az 1300 milliárd forinton

A héten lépte át az 1300 milliárd forintot a Széchenyi Kártya Program keretében kihelyezett hitelek összege – mondta el Gödöllőn Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. A szakember a KAVOSZ rendezvénysorozatának Pest megyei helyszínén kiemelte: a kis- és középvállalkozók számára, 11 hitelintézetnél elérhető program a hazai piacon a legkedvezőbb feltételekkel kínál hitelt állami garanciával.

A versenyképesség hátterében az állami garancia mellett az áll, hogy a jegybanki alapkamat csökkenésével párhuzamosan alacsony szintre süllyedt a programban elérhető konstrukciók éves kamatszintje. A Széchenyi Kártya Program keretében alapvetően négyféle hitellehetőség érhető el. A szabadon felhasználható folyószámlahitel 0,5-25 millió forint értékben érhető el 1+1 évre, 1 százalékos kamattámogatás mellett, az éves nettó kamat 5,6 százalékos. Ennyi az éves kamatszint a forgóeszközhitel esetében is, ezt 1-25 millió forintos értékben lehet igényelni 13-36 hónapra, 2 százalékos kamattámogatás mellett. A vállalkozók számára a lassan nyolc éve húzódó válság után elengedhetetlen beruházásokhoz, korszerűsítéshez igényelhető beruházási hitel 1-50 millió forint közötti összegű lehet, futamideje 13-120 hónap, 5 százalékos kamattámogatás mellett nettó éves kamata 2,1 százalék. Ez a hitel nem csak az alacsony kamat miatt kínál kedvező feltételeket – emelte ki Krisán László: az uniós támogatásoktól eltérően ezt használt berendezésekre is fel lehet használni.

A program alap konstrukcióin túl ma már agrárvállalkozók számára is elérhető az úgynevezett Agrár Széchenyi Kártya: a 0,5-25 millió forintos, 1, 2, illetve 3 évre igényelhető hitel nettó éves kamata 4 százalékos állami támogatás mellett 2,6 százalék. Az uniós pályázatokon induló vállalkozások számára pedig az önerő biztosítására dolgoztak ki terméket: a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel 0,5-50 millió forint között érhető el, 13-120 hónapos futamidővel és 5 százalékos kamattámogatással az éves nettó kamat ugyancsak 2,1 százalék. Ennél is kedvezőbb az a konstrukció, amellyel az utófinanszírozásból eredő likviditási problémákat igyekeznek orvosolni. A Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel az előzőhöz hasonló keretösszeggel, 12-60 hónapra, de igen alacsony, 1,6 százalékos nettó kamattal érhető el. A Magyar Nemzeti Bank által indított Növekedési Hitelprogram mellett ez az egyik  legkedvezőbb feltételekkel elérhető hitelkonstrukció a kkv szektor számára – hangsúlyozta a KAVOSZ vezérigazgatója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.