BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csendes kereskedés mellett erősödött a forint

Pénteken ismét az erősödés irányába fordult a forint, 305,6 körül mozog az EUR/HUF kurzusa. Az árfolyam előtt azonban mind a 20, mind a 30 napos mozgóátlag komoly ellenállást jelent 304,5 körül. E szint alá valószínűleg nem erősödik a hazai fizetőeszköz - írják az Erste elemzői.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Csendes kereskedés mellett a forint árfolyama pénteken minimális mértékben erősödött a euróval szemben. A hét is jól indult, az orosz-ukrán feszültségek újabb kiéleződése ellenére is. Az állampapírok másodpiacán a hét utolsó napján a diszkont hozamok stagnáltak, a kötvényhozamok enyhén emelkedtek. A héten a jegybanki kamatdöntés, a legfrissebb Inflációs Jelentés, illetve a csütörtöki kötvényaukciók lehetnek leginkább a befektetői figyelem fókuszában.


Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a pénteki meglehetősen adat- és hírszegény kereskedési nap rányomta a bélyegét a devizapiacra is. Az EUR/USD 1,3608-ról 1,3600-rá csúszott vissza és ezzel lényegében a 20 napos mozgóátlagon pihent meg, ami 1,3594-nél húzódik. A pénteki kereskedés viszonylag egyhangú volt, piacmozgató makrogazdasági adatok hiányában a kereskedés végéig oldalaztak a piacok a tengerentúlon, kis pluszban zárva a napot. Az S&P500 indexnek azonban még így is sikerült történelmi csúcsot ütnie, és a Dow Jones index is járt új maximumon napközben (Dow 0,15%, Nasdaq 0,2%, S&P500 0,18%). A Dow Jones index tagjai közül nap nyertese a Caterpillar (2%) volt, a vesztesek táborát a Walt Disney vezette (1%). Pénteken a nap végére elromlott a hangulat a nyugat-európai börzéken (FTSE100 0,25%, DAX -0,17%, CAC40 -0,48%). Ázsiában a Hang Seng és a Shanghai index is 0,3%-ot emelkedett, a japán Nikkei index értéke a hajnali jó kezdést követően némileg visszaesett, így mindössze 0,1%-os emelkedést tudott felmutatni. Az árupiacon az amerikai könnyűolaj WTI és az arany ára is tovább menetel felfelé: a WTI ma reggel 107,4 dolláron állt, míg az arany már 1.315 dollár körül mozgott. Az iraki feszültség továbbterjedésének lehetősége egyre nő a piac szerint, ami mindkét nyersanyag árára hat. A WTI esetében továbbra is az amerikai készletadatok lesznek kiemelkedőek, míg az amerikai gazdasági növekedés elsősorban az arany árát befolyásolja. A piac a Fed esetleges csúszására is számít, vagyis, hogy a várt első kamatemelés csak jelentős késéssel fog bekövetkezni. Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A főbb amerikai határidős indexek a pozitív, míg a DAX a negatív tartományban volt.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az orosz-ukrán feszültség tovább fokozódott a hétvégén. Az Egyesült Államok, Németország és Franciaország vezetői újabb szankciókat fognak bevetni Oroszország ellen abban az esetben, ha az ukrajnai tűzszünet bejelentése után nem tesz lépéseket a feszültség csökkentése érdekében. Hétfőn hajnalban azonban újabb lövések dördültek, orosz területek ért lövés Ukrajna felől.

A HSBC előzetes beszerzési menedzser index értéke várt fölötti mértékben emelkedett Kínában, ugyanis a májusi 49,4 pontról 50,8 pontra emelkedett, ami jelentősen meghaladja a 49,7 pontos várakozást, ráadásul december óta most először ugrott a fellendülést jelző 50 pontos érték fölé az index értéke.

Heti kitekintő:

USA: főként ingatlanpiaci és fogyasztói bizalmat mutató statisztikákról fog szólni az előttünk álló hét. Ma a használt lakás értékesítések májusi adatát publikálják, míg az új lakás értékesítések májusi statisztikái, illetve az S&P Case-Shiller házárindex áprilisi adatai holnap esedékesek. Szintén holnap teszik közzé a Conference Board fogyasztói bizalmi indexének júniusi számait. Szerdán a tartós cikkek rendelésállományának májusi adatait, valamint az első negyedéves GDP végleges adatait ismerhetjük meg, a piaci konszenzus szerint tovább korrigálják lefelé a -1%-os évesített negyedéves adatot, -1,8%-ra. Csütörtökön a szokásos heti munkanélküliségi statisztikákat publikálják, majd a hét pénteken a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének végleges júniusi adataival zárul.

Eurózóna: A ma esedékes Márkit feldolgozóipari és szolgáltató szektor-beli PMI adatok mellett, holnap teszik közzé a német IFO üzleti bizalmi index júniusi adatát. A konszenzus 110,2 pontot vár, ami minimális változás a májusi 110,4 pont után. Pénteken pedig a német infláció előzetes júniusi adatait ismerhetjük meg.

Magyarország: Kedden ismét összeül a jegybank Monetáris Tanácsa és dönt a kamatokról. A testület várhatóan továbbra sem látja akadályát az újabb 10 bázispontos kamatcsökkentésnek, melynek eredményeképpen 2,30 százalékra csökkenhet a jegybanki alapkamat. A kamatdöntés mellett mindenképpen érdemes lesz még figyelni az első negyedéves fizetési mérleg statisztikákra, amelyeket kedden reggel tesz közzé a jegybank. Pénteken pedig a március-májusi foglalkoztatási és munkanélküliségi statisztikákat ismerhetjük meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.